Svet

Zašto Ukrajini preti gašenje američkih isporuka oružja i ukidanje vojne obuke?

Blokiranje američke vlade zbog finansijskih problema moglo bi ozbiljno da ugrozi Kijev
Zašto Ukrajini preti gašenje američkih isporuka oružja i ukidanje vojne obuke?© Alex Wong/Getty Images

Blokiranje američke vlade koje, ako zakonodavci ne postignu dogovor o potrošnji i finansiranju, preti za dve nedelje - moglo bi da zaustavi isporuke kritičnog oružja, ali i vojnu obuku ukrajinskih snaga u SAD, rekao je portparol Pentagona, a preneo "Politiko".

Ako bi došlo do zatvaranja vladinih službi, usledila bi otpuštanja, ali i suspenzija nebitnih aktivnosti, tako da bi, kako medij prenosi, moglo da dođe do prekidanja isporuke odbrambenih artikala, usluga, ili vojnog obrazovanja  obuke za Ukrajinu.

U takvom slučaju prestaju vojne aktivnosti - osim ako se ne smatraju ključnim za nacionalnu bezbednost. Tokom zatvaranja 2018, na primer, američke snage su nastavile da love teroriste na Bliskom istoku, ali obuka desetina hiljada pripadnika Nacionalne garde i rezervnih trupa je otkazana. 

Slično bi moglo da se desi i ove godine.

Vojna obuka i vežbe "potrebne za postizanje i održavanje operativne spremnosti i za pripremu i izvođenje takvih operacija" prema smernicama koje je Pentagon izdao prošle nedelje za potencijalno zatvaranje - biće izuzete. Sekretar odbrane bi mogao da odredi određene aktivnosti kao ključne za nacionalnu bezbednost.

"Ako ukrajinski programi obuke ne budu izuzeti, oni bi bili prinuđeni da se okončaju. Američka i zapadna vojna obuka bila je ključna za dosadašnji napredak Ukrajine u ratu. Od 31. avgusta, međunarodne snage su obučile više od 73.000 Ukrajinaca o zapadnom oružju i taktici, prema rečima portparola Ministarstva odbrane pukovnika Martin O'Donel. Trenutno američki vojnici obučavaju oko 200 Ukrajinaca da upravljaju i održavaju tenk 'abrams' američke vojske u Nemačkoj", ukazuje "Politiko".

Zatvaranje vlade bi takođe moglo da odloži i obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, koje bi trebalo da počne u američkoj vojnoj bazi u narednim nedeljama, rekao je portparol Ministarstva odbrane Kris Šervud.

Ima, kaže i dobrih vesti za Ukrajinu: Čak i ako vlada bude blokirana, finansiranje isporuke oružja iz zaliha ministarstva odbrane biće nastavljeno. Pentagon i dalje može da koristi milijarde dolara "ponovo zarobljene" kao deo "procesa revalorizacije" nakon što je računovodstvena greška dovela do pomoći u vrednosti od 6,2 milijarde dolara za slanje oružja Ukrajini iz kase Ministarstva odbrane, rekao je Šervud.

U maju je, naime, Pentagon objavio da su računovođe pogrešno ocenile vrednost prethodnih isporuka oružja Kijevu, i da ta "greška" iznosi 6,2 milijarde dolara. Ovaj novac bi, prema mišljenju Pentagona i Bele kuće, trebalo da se koristi za finansiranje novih transfera oružja Ukrajini.

U slučaju zatvaranja vlade, kako ukazuje sagovornik "Politika", isporuka te opreme mogla bi ipak da bude otežana obustavom aktivnosti ministarstva.

Finansiranje nove bezbednosne pomoći Ukrajini u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini takođe bi prestalo, rekao je Šervud. 

To znači da Ministarstvo odbrane ne bi moglo da dozvoli bilo kakve nove ugovore sa odbrambenom industrijom za proizvodnju oružja za Kijev.

image