Peking pod Ursulinom lupom: Evropska unija istražuje kineske subvencije za električna vozila

Šefica Evropske komisije ukazala je da ogromne subvencije u sektoru električnih vozila u Kini dovode do neuravnotežene konkurencije

Evropska unija planira da istraži kinesku podršku proizvodnji električnih vozila zbog ogromnih subvencija koje Kinezi daju ovoj industriji, prenosi "Blumberg".

"Volimo konkurenciju, ali to mora biti fer konkurencija. Ono što vidimo jesu ogromne subvencije u sektoru električnih vozila u Kini, što naravno dovodi do neuravnoteženih uslova za igru", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komisija je prošle nedelje najavila istragu, koja bi mogla dovesti ne samo do tarifa na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, već i, kako tvrdi "Blumberg" - do odmazde Pekinga.

Peking je ovaj potez, koji bi mogao da izazove uvozne carine na kineska vozila, nazvao "golim činom protekcionizma". Ako se uvedu carine, najsnažniji odgovor Kine bio bi ograničavanje pristupa svom ogromnom tržištu - nešto što bi najteže pogodilo nemačke proizvođače automobila jer su tamo prodali 4,6 miliona vozila prošle godine.

Šef EU za trgovinu Valdis Dombrovskis uskoro će se uputiti u Kinu kako bi razgovarao o hitnim pitanjima, uključujući upravo i subvencije za električna vozila, rekla je Fon der Lajen.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u nedelju je za televiziju "Blumberg" izjavila da EU mora da smanji svoje oslanjanje na Kinu i da podržava istragu o električnim vozilima.

"Ako ste previše blisko povezani, to može da vas ugrozi", ukazala je Berbok koja je dodala da je "smanjivanje naše zavisnosti neophodno sa zemljom poput Rusije koja je napala Ukrajinu, ali i sada u pogledu Kine".

Istraga označava prvi konkretan korak u borbi protiv suparničke državne podrške zelenim tehnologijama nakon više od godinu dana porasta subvencija u SAD, Kini, Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi.