Patrušev na konsultacijama u Teheranu

Rusija i Iran nastavljaju da održavaju redovne bezbednosne kontakte

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev doputovao je u Iran, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti u sredu.

"Patrušev će u Teheranu održavati redovne rusko-iranske bezbednosne konsultacije u kojima će učestvovati stručnjaci iz saveta za bezbednost, ministarstava i agencija dve zemlje", navodi se u saopštenju.

Rusija i Iran su održale, podseća Tass, međuresorne konsultacije  o informacionoj bezbednosti početkom oktobra. Rusku delegaciju predvodio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Oleg Hramov.

Patrušev je poslednji put posetio Teheran u decembru 2019. godine, kada su tamo održane multilateralne konsultacije o Avganistanu.

U februaru 2021. godine Patrušev je u Moskvi primio predsednika Islamske konsultativne skupštine Irana.

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije se, međutim, od tada više puta sastajao sa iranskim kolegama na drugim lokacijama, a povodom pitanja bezbednosti, vođeni su i brojni telefonski razgovori.

Podsećamo, u medijima se već nedeljama spekuliše o isporuci iranskih dronova Rusiji, kao i da je Rusija ove letelice koristila u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 11 dronova iranske proizvodnje za koje je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan rekao da su u Rusiju poslati "mesecima pre" specijalne vojne operacije u Ukrajini, preneo je "Blumberg".

"Dali smo Rusiji ograničen broj dronova nekoliko meseci pre rata u Ukrajini", rekao je on novinarima u Teheranu, preneo je AFP.

Teheran nije nastavio da Moskvi isporučuje dronove, tvrdi Amir- Abdolahijan koji kategorično demantuje da je Iran Rusiji slao projektile.

Zbog isporuka dronova Rusiji, Evropska unija prošlog meseca odlučila je o uvođenju novih sankcija Iranu, a savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak predložio je u televizijskom intervjuu udare na iranske fabrike dronova i raketa.