Svet

Ukrajinci se žale: Nemci im poslali neispravne "leoparde"

Nemački stručnjaci su zaključili da su tenkovi već poprilično pohabani nakon obuke ukrajinskih vojnika u Nemačkoj i da su im potrebne popravke
Ukrajinci se žale: Nemci im poslali neispravne "leoparde"www.globallookpress.com © Federico Gambarini

Ukrajina je odbila da primi isporuku 10 tenkova "leopard 1A5" od Nemačke, tvrdeći da oni nisu u upotrebljivom stanju i da ih je neophodno popraviti, za šta oni nemaju tehničkih kapaciteta.

Nemački "Špigl" je preneo da su iz Kijeva obavestili nemačko Ministarstvo odbrane da su "leopardima" koji su namenjeni Ukrajini potrebne popravke, a nekima od njih čak i potpuni remont.

Nemci su poslali grupu eksperata u Poljsku, u kojoj se ti tenkovi trenutno nalaze, kako bi ih proverili. Oni su zaključili da su "oni već poprilično pohabani nakon obuke ukrajinskih vojnika u Nemačkoj i da su im potrebne popravke".

Nekoliko "leoparda" koji su u junu stigli u Ukrajini u međuvremenu se pokvarili iz istih razloga, navodi taj list.

U nemačkom Ministarstvu odbrane su rekli da ne mogu da komentarišu "konkretne incidente" i dodali da se "leopardi" popravljaju "zajedno sa Ukrajinom nakon intenzivne obuke u Nemačkoj".

"Špigl" prenosi i da stanje "leoparda" koji su poslati Ukrajini ukazuju na probleme sa kojima se suočavaju nemačke oružane snage.

Tenkovi "zarobljeni" u Poljskoj su deo druge tranše oklopnih vozila koje je Nemačka obećala da će poslati Ukrajini. Reč je o tenkovima koji su povučeni iz upotrebe pre više od 10 godina.

image