Svet

Zelenski pred Savetom bezbednosti: Generalna skupština UN da ukine pravo veta Rusiji

Predsednik Ukrajine je napustio salu za sastanke Saveta bezbednosti UN ne sačekavši da se obrati ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Zelenski pred Savetom bezbednosti: Generalna skupština UN da ukine pravo veta Rusijiwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je danas na sednici Saveta bezbednosti da rat u Ukrajini "zaoštrava geopolitičke tenzije i podele, preti regionalnoj stabilnosti, povećava nuklearne pretnje i stvara duboke pukotine u multipolarnom svetu".

Gutereš se prvi obratio na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Ukrajini koji se održava tokom godišnjeg skupa svetih lidera na Generalnoj skupštini UN, a danas je sednici SB UN prvi put lično prisustvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

Pre početka sednice, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja se založio protiv obraćanja Zelenskog Savetu bezbednosti kojim predsedava Albanija.

"Želim da uverim naše ruske kolege i sve ovde prisutne da ovo nije specijalna operacija Albanaca. Za ovo postoji rešenje, ako se slažete: zaustavite rat, a predsednik Zelenski neće uzeti reč", rekao je premijer Albanije Edi Rama ruskom ambasadoru Nebenzji.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je govorio drugi pozvao je Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da ukine Rusiji mogućnost veta, nazivajući to "neophodnim korakom". 

Prema njegovom mišljenju, veto bi trebalo da bude prevaziđen sa dve trećine glasova u Generalnoj skupštini UN, i to bi trebalo da bude obavezujuće za sve države članice.

Zelenski je govorio pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija gde se održava sastanak o Ukrajini na ukrajinskom jeziku, koji nije zvanični jezik UN.

"Ne možete zaustaviti rat kada agresor stavlja veto na svaki pokušaj", rekao je Zelenski, prenosi "Gardijan".

Predlažući reviziju Saveta bezbednosti UN radi proširenja članstva, on kaže da Ukrajina smatra "nepravednim" to što "milijarde ljudi nemaju stalnog predstavnika u Savetu bezbednosti, dok Rusija ima".

Zelenski je napustio salu za sastanke Saveta bezbednosti UN ne sačekavši da se obrati ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, javio je dopisnik TASS-a.

Tokom govora predsednika Ukrajine u Savetu bezbednosti UN u sali je bila ruska delegacija koju je predvodio stalni predstavnik Ruske Federacije Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je sastanak Saveta bezbednosti UN na kom učestvuje predsednik Ukrajine performansom. On je dodao da je zbog toga što se Zelenski obratio pre lidera zemalja članica Saveta prekršaj procedure.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Ma Džaosju na sastanku je rekao da Peking veruje da "suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja treba da se poštuje".

"Produžena i proširena ukrajinska kriza u svetlu trenutne situacije nije nikome u interesu", rekao je Ma.

On je rekao da je Kina na svoj način olakšala mirovne pregovore i da je Peking odigrao pozitivnu i konstruktivnu ulogu u rešavanju sukoba u Ukrajini.

Ma je podsetio na činjenicu da je Kina ranije ove godine objavila mirovni plan za Ukrajinu od 12 tačaka, koji poziva na dijalog, poštovanje teritorijalnog suvereniteta svih zemalja i ukidanje ekonomskih sankcija. 

Takođe je pozvao sve strane da izbegavaju nuklearnu eskalaciju, a predloge je pozdravio predsednik Rusije Vladimir Putin.

image