Vučić: Svi se pozivaju na teritorijalni integritet, a nemaju principe kada su rušili srpski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se njegov govor pred Generalnom skupštinom UN mnogima neće dopasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji, da intenzivno vodi pregovore sa međunarodnim predstavnicima za KiM.

"Preduzimamo sve što je u našoj moći. Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda. Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera Pedra Sančeza, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke", rekao je Vučić novinarima u Njujorku gde prisustvuje Generalnoj skupštini UN.

Sasvim je jasno da je Kurti, posle pretnji da će Srbi da pate i plate, krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etničkog čišćenja srpskog naroda sa KiM, rekao je Vučić i dodao da Beograd radi sve što može politički i diplomatski kako bi zaštitio svoj narod i pozvao međunarodne predstavnike da reaguju.

Vučić je takođe rekao da će tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN, o čemu će se više znati posle vikenda.

Sagledavamo sve mogućnosti, svakako ćemo tražiti. Videćemo kog datuma će biti sednica o izveštaju UNMIK-a, pa ćemo mi da tražimo u nekom drugom trenutku, pa čak i ako nam ne dozvole, neko mora da nam objasni, jer smo siti te dvostrane krivice. Očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, da više ne mogu da se kriju iza toga govoreći da su Srbi jednako krivi, rekao je Vučić.

Dodao je da će i odbijanje da se organizuje hitna sednica SB UN "biti neki signal".

Vučić je naglasio da će prilikom susreta sa kineskim zvaničnicima, prvi put, zatražiti od Kine širu podršku kako bi mogli da sazovu sednicu SB UN o Kosovu i Metohiji. Brojimo sada članice saveta bezbednosti, potrebno je 9 da imamo na svojoj strani, objasnio je.

Vučić je rekao i da se priprema za sutrašnji nastup pred Generalnom skupštinom UN gde će principi međunarodnog prava i KiM biti glavne teme. 

"Govoriću činjenice i istinu i verujem da se mnogima to neće dopasti zbog licemerja u svetu", rekao je Vučić i dodao da postoje principi ako se usvajaju i primenjuju u svakoj situaciji. Ako to ne radite, onda to nisu principi, već ih koristite u skladu sa potrebama.

Sada je teritorijalni integritet najviši princip u međunarodnom pravu, a i dan danas krše Rezoluciju 1244 i Povelju UN. To, kao, nije bio princip nego potreba, humanitarna katastrofa. A kad Putin kaže da je u Donbasu bila humanitarna katastrofa onda se digne halabuka, rekao je Vučić.

A da mi danas govorite kako je teritorijalni integritet i suverenitet jedne zemlje najvažniji, a nemate principe kada se ruši teritorijalni integritet Srbije... Samo mi tražimo da kako se poštuje u Ukrajini, da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Republike Srbije. Biće interesantno, ja sam uzeo i izvadio od prethodna dva dana sve što su govorili, od predsednika Bajdena koji je imao veoma dobar govor, usaglasio bih se s njim, samo da nije imao drugu praksu kada je reč o Srbiji, istakao je on.

Predsednik je rekao i da se oseća promena u svetu, mnoge zemlje sada hoće da koriste svoje resurse za svoj narod i to ne može da se zaustavi.

Srbija je među tim zemljama, ali želi da sarađuje sa svima. Samo tražimo da nam se obraćate sa poštovanjem, da nam ne vređate inteligenciju. Da nam ne govorite o jednim principima za Ukrajinu, a potpuno drugačijim za Srbiju, rekao je on.

Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi. Osećam "miris slobode" i "nastaviću da ga udišem punim plućima", dodao je Vučić.

Vučić je o situaciji u Nagorno-Karabahu rekao da je Srbija tu neutralna.

"Mi ne pripadamo nijednom vojnom paktu, mi smo neutralni. Jermenija pripada ODKB-u. Jermenija nije bila neutralna, ali je napuštala svoje pozicije...Mi poštujemo Jermeniju, ali mi smo neutralni i ja znam da mi možemo da se oslonimo samo na sebe...Zato nam je potrebna što jača vojska i ekonomija", rekao je Vučić.