Svet

Bela kuća poručila Kijevu: Sve što ste tražili za (kontra)ofanzivu, dobili ste

Američka podrška je bez presedana, istorijska i u velikoj meri obezbeđuje napredak operacije, smatra portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi
Bela kuća poručila Kijevu: Sve što ste tražili za (kontra)ofanzivu, dobili ste© Alex Wong/Newsmakers

SAD su Ukrajincima dale sve što su tražili da izvedu kontraofanzivu, izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, prenosi TASS.

"Sve što je ukrajinska vojska tražila da im je potrebno za kontraofanzivu, dobila je od Sjedinjenih Država, od naših saveznika i partnera", kazao je Kirbi na brifingu, istakavši da je američka podrška "bez presedana, istorijska i da ona u velikoj meri obezbeđuje napredak operacije".

Bela kuća danas će saopštiti sastav novog paketa naoružanja i municije pripremljene za isporuku Kijevu.

Mediji su ranije preneli da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena trenutno ne planira da objavi svoju odluku o tome da li će isporučiti rakete dugog dometa Kijevu tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu, koja je planirana za danas.

Kako se ističe, Kijev već duže vreme traži ovu vrstu naoružanja, a ukrajinski zvaničnici su se nadali da će predsednik Bajden sledeće nedelje odobriti isporuku vojno-taktičkog raketnog sistema ATACMS, vođenog raketnog sistema zemlja-zemlja sa dometom preko 400 kilometara, navode ukrajinski izvori.

Kremlj je upozorio da bi snabdevanje raketama dugog dometa predstavljalo crvenu liniju, a slična upozorenja stigla su iz Moskve i u vezi sa drugim vrstama naoružanja.

Velika Britanija i Francuska su već obezbedile rakete dugog dometa "storm šedou", koje lete do 240 kilometara.

image