Svet

Belgija razmatra slanje aviona F-16 Ukrajini

Belgijsko Ministarstvo obrane ranije je saopštilo da su avioni F-16 prestari za Ukrajinu
Belgija razmatra slanje aviona F-16 UkrajiniGetty © Richard Heathcote

Belgija razmatra isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini, izjavio je belgijski premijer Aleksander de Kro.

Belgija zamenjuje svoje F-16 borbenim avionima F-35, a Ministarstvo obrane ove države ranije je saopštilo da su F-16 prestari za Ukrajinu, iako je De Kro rekao da bi još uvek mogli biti od koristi, na primer u obuci pilota.

"Tražio sam od Ministarstva obrane da proceni od kakve bi koristi naši F-16 mogli da budu Ukrajini. Moramo da razmotrimo sve opcije", rekao je De Kro govoreći na marginama sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Predstavnik ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat nedavno je izjavio da se trenutno ne zna kada će ukrajinska vojska početi da koristi lovce F-16 američke proizvodnje, ali da se to neće desiti ove zime.

"Nemoguće je tačno reći kada će se to desiti, postoje samo prognoze. Početak sledeće godine, to bi bilo jako dobro. Piloti tek treba da nauče da ih koriste", kazao je Ignat za kanal "Rada".

Njegova izjava ide u prilog rečima bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova da bi lovci F-16 mogli prvi put da budu korišćeni na proleće 2024. godine.

image