Poljska: Skandal oko žita iz Ukrajine izazvan interesima ukrajinskih oligarha

Reč je o ukrajinskim oligarsima koji bi želeli da prodaju žito na poljskoj teritoriji, a mi štitimo svoje poljoprivrednike, izjavio je ministar odbrane te zemlje Marijuš Blaščak

Skandal sa žitom izazvan je interesima ukrajinskih oligarha, izjavio je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak za "Poljski radio".

"Spor sa Ukrajinom tiče se interesa ukrajinskih oligarha, koji bi želeli da prodaju žito na poljskoj teritoriji. Mi štitimo poljske poljoprivrednike", kazao je Blaščak, i dodao da je reč o ukrajinskim oligarsima koji treba da prodaju žito na tržištima na kojima smeju, a ne na poljskim, jer je to "akcija na štetu Poljske".

Poslednjih dana odnosi Kijeva i Varšave znatno su se zakomplikovali zbog embarga na ukrajinsko žito.

Evropska komisija je prošle nedelje odlučila da ne proširi ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine na pet pograničnih zemalja Evropske unije, ali je Kijev obavezala da preduzme mere za kontrolu izvoza. 

Nakon toga, vlasti u Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj objavile su da jednostrano produžavaju zabranu.

Ukrajina je zbog toga podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i zapretila da će uvesti embargo na isporuku poljoprivrednih proizvoda iz Poljske. 

U Varšavi su, kao odgovor, obećali da će proširiti listu proizvoda zabranjenih za uvoz iz Ukrajine.