"Najponosniji dan u istoriji međunarodnih odnosa Albanije": Kako je Rama video sebe u SB UN

Albanski premijer se na današnjem sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na visokom nivou posvađao sa stalnim izaslanikom Moskve Vasilijem Nebenzjom nakon što je Rama dozvolio ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da govori pre stalnih članica

Premijer Albanije Edi Rama nazvao je albansko predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija "najponosnijim danom" svoje zemlje u istoriji njenih međunarodnih odnosa.

Rama je na društvenim mrežama podelio niz fotografija, između ostalog i fotografiju čekića predsedavajućeg, Ramine razmene sa stalnim predstavnikom Rusije u toj organizaciji Vasilijem Nebenzjom i nekoliko fotografija na kojima se rukuje sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Ovogodišnje albansko predsedavanje SB UN počelo je svađom oko procedure za učešće ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog između Nebenzje i Rame, kada je stalni izaslanik Moskve optužio albanskog premijera da krši protokol.

"Želeo bih da vas upozorim da ako sada udarite čekićem i na taj način formalizujete svoju odluku, okaljaćete albansko predsedavanje eklatantnim presedanom kršenja ustaljene prakse u Savetu bezbednosti da biste zadovoljili jednu delegaciju. Ruska Federacija nije protiv učešća predsednika Ukrajine, ali to mora da se uradi u skladu sa poslovnikom - nakon govora članica Saveta bezbednosti UN", upozorio je Nebenzja Ramu, nakon što je albanski premijer Zelenskom dozvolio da govori pre stalnih članica SB UN.

Nebenzja je naglasio da je Albanija okupila veliku "grupu za podršku iz zemalja NATO-a" za učešće na sastanku. 

"Svima je jasno ili barem mnogima, da današnji sastanak nije ništa drugo do performans", istakao je.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je "odluka zasnovana na praksi i da nije prekršen poslovnik".