Erdogan i Alijev razgovarali telefonom o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu

Predsednici Azerbejdžana i Turske razmenili su mišljenje o pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući buduće kontakte i izglede za strateške savezničke veze

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o završetku azerbejdžanske vojne operacije u Karabahu, saopštila je pres služba azerbejdžanskog lidera.

"Tokom telefonskog razgovora lideri dveju zemalja razgovarali su o završetku lokalnih antiterorističkih mera, kao i da ilegalne oružane grupe koje se nalaze u regionu Karabaha, u Azerbejdžanu, treba da polože oružje i razoružaju se", navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, Erdogan i Alijev su naglasili da su Azerbejdžan i Turska "uvek bili bliski". 

"Predsednici Azerbejdžana i Turske razmenili su mišljenje o pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući buduće kontakte i izglede za strateške savezničke veze", ističe se.

Pres služba je navela da je razgovor održan na inicijativu turske strane.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 19. septembra objavilo početak "antiterorističkih mera" lokalnog karaktera u Nagorno-Karabahu. 

Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje je navelo da je "jedini put ka miru u regionu potpuno povlačenje jermenskih vojnika iz tog područja".

Sutradan su strane, zahvaljujući ruskom mirovnom kontingentu, uspele da postignu dogovor o raspuštanju i potpunom razoružanju vojske Nagorno-Karabaha i povlačenju teške tehnike. Postignut je dogovor o potpunom prekidu sukoba od 13.00 časova 20. septembra, a za 21. septembar je planiran sastanak predstavnika lokalnog jermenskog stanovništva i centralnih vlasti Azerbejdžana.