Svet

EU zahteva da Poljska odgovori na pitanja o malverzacijama sa vizama za migrante

Nakon što su se pojavile optužbe, krajem avgusta smenjen je zamenik ministra inostranih poslova, a Biro za borbu protiv korupcije naložio je da se izvrši pretres ministarstva
EU zahteva da Poljska odgovori na pitanja o malverzacijama sa vizama za migrantewww.globallookpress.com © Krystian Maj

Evropska unija zatražila je od Poljske da objasni navode o široko rasprostranjenim malverzacijama sa vizama za migrante, prenosi Bi-Bi-Si.

Poljski mediji su izvestili da su migranti plaćali 5.000 dolara u poljskim konzulatima i privatnim kompanijama, da bi dobili vize za Poljsku.

Portparolka Evropske komisije je izjavila da je Brisel dao Poljskoj dve nedelje da odgovori na detaljna pitanja o vizama. Poljska vlada je saopštila da su ove optužbe "apsurdne".

"Najveći poljski skandal u 21. veku"

I Nemačka je u utorak zatražila od Poljske da dostavi podatke o broju izdatih viza, kao i o državljanstvu onih koji su dobili vize.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je telefonom razgovarala sa svojim poljskim kolegom Marijušom Kaminskim, u vezi sa "ozbiljnim optužbama" oko izdavanja viza za migrante.

Poljska vlada je priznala da je na stotine viza ilegalno izdato, ali je osporila tvrdnje opozicije prema kojima je taj broj daleko veći.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), poznata je po oštrom stavu o imigraciji, a na parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. oktobar, nastupa sa žestokom antiimigracionom platformom.

Opozicija je ovu aferu nazvala "najvećim skandalom sa kojim se Poljska suočila u 21. veku" i "slučajem korupcije na najvišem nivou vlasti". Prema navodima opozicije, radi se o "nekoliko stotina hiljada viza za migrante iz Azije i Afrike."

Kaminski je za poljski radio "Zet" komentarisao razgovor koji je imao sa nemačkom ministarkom: "Negirao sam apsurdne akcije opozicije koje štete Poljskoj", dodajući: "Normalno je da je ministarka bila zabrinuta. Rekao sam joj da ne veruje u te gluposti."

Nakon što su se pojavile ove optužbe, u Poljskoj je krajem avgusta smenjen zamenik ministra inostranih poslova Pjotr Vavržik, a Biro za borbu protiv korupcije naložio je da se izvrši pretres ministarstva. Povodom ovih navoda, optuženo je sedam osoba, od kojih se troje nalaze u pritvoru.

Ko trguje ljudima?

Kako pokazuju ankete, uoči parlamentarnih izbora stranka "Pravo i pravda" vodi, ali nije jasno da li će osvojiti apsolutnu većinu.

Opozicija je iskoristila ovaj skandal, ukazujući da je politika vlade u suzbijanju imigracije bila neuspešna.

Poljska je prošle godine podigla čeličnu barijeru, dugu 187 kilometara, duž granice sa Belorusijom i rasporedila na hiljade vojnika u pograničnom području kako bi sprečila migrante da uđu na poljsku teritoriju.

Varšava se suočila sa ozbiljnom migantskom krizom tokom zime 2021, na granici sa Belorusijom. Tada je Varšava optužila Minsk da podstiče migrante da ulaze u Poljsku, a poteze beloruskih vlasti je proglasila za "neprijateljske aktivnosti". Takođe, Varšava je žestoko kritikovala planove EU da u Poljsku pošalje migrante iz mediteranskih zemalja.  

Tokom poslednjih nedelja, pitanje imigracija izazvalo je mnogo pažnje u Evropi. U Italiju je na ostrvo Lampeduza za samo tri dana prispelo oko 8.000 migranata, zbog čega je italijanska vlada zatražila pomoć EU.

Zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski je nedavno izjavio da razmeštanje migranata unutar EU "u suštini podstiče trgovinu ljudima."

Vladajuća partija u Poljskoj osudila je film rediteljke Agnješke Holand "Zelena granica", koji se bavi migrantskom krizom na granici sa Belorusijom, zato što "narušava ugled zemlje i nanosi štetu časti Poljaka."

image