Švedski tenkovi "stridsvagn 122" stigli u Ukrajinu

Švedska verzija nemačkog tenka "leopard 2" od danas je na raspolaganju ukrajinskoj vojsci na frontu

Švedska je Ukrajini poslala deset tenkova "stridsvagn 122", saopštilo je švedsko Ministarstvo odbrane i naglasilo da su tenkovi su već isporučeni.

Sada je deset švedskih tenkova u Ukrajini, tamo su i ukrajinske posade obučene u Švedskoj, navodi se na sajtu švedskog Ministarstva odbrane.

"Stridsvagn 122" je švedska verzija nemačkog tenka "leopard 2", pišu "RIA Novosti".

To za rusku vojsku ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, jer je iskustvo poslednjih meseci pokazalo da ruskim vojnicima polazi za rukom da savladaju nemačke tenkove "leopard" ali i drugu stranu vojnu tehniku.

Kako je rekao stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, ukrajinska kontraofanziva je očigledan fijasko. "Plavim plamenom gori oprema isporučena kijevskom režimu, među kojom su hvaljeni američki oklopni transporteri 'bredli', nemački tenkovi 'leopard', kao i britanski 'čelendžer'", istakao je Nebenzja.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO zbog isporuke oružja Ukrajini ističući da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za rusku vojsku.

Ruska strana ističe da se zemlje NATO "igraju vatrom" isporučujući oružje Ukrajini te da isporuke ne doprinose uspehu rusko-ukrajinskih pregovora već nose negativan efekat.