Fijasko Olafa Šolca: Kako je Nemačka postala nevažna u UN

Učešće nemačke delegacije u Njujorku predstavlja moćan simbol kolapsa Evrope u nebitnost

Tokom svog govora u Ujedinjenim nacijama (UN) nemački kancelar Olaf Šolc govorio je u gotovo praznoj sali!

"Zar nikoga nije briga šta naš kancelar ima da kaže", upitao je "Bild".

Izgleda da nije, iako je kancelar pozvao na temeljnu reformu Saveta bezbednosti UN jer, kako je rekao, sa svojim članicama – SAD, Rusijom, Kinom, Francuskom i Velikom Britanijom – ne odražava svet.

"Afrika zaslužuje veću težinu, kao i Azija i Latinska Amerika", rekao je Šolc. Premda nije eksplicitno tražio da Nemačka ima stalno mesto u najvišem telu UN, ipak je naglasio da je Berlin drugi najveći donator posle Vašingtona.

Šolcovo obraćanje praznim stolicama nije prošlo nezapaženo na društvenim mrežama, pa je tako direktor Foruma za međunarodnu demokratiju Džon Laflend uz fotografiju kancelara iz UN prokomentarisao: "Moćan simbol evropskog kolapsa u nebitnost".

"Nemački kancelar obratio se Generalnoj skupštini UN 19. septembra i prostorija je bila prazna. Nikoga nije briga šta narednik Šolc ima da kaže jer on samo sluša naređenja."

Nemački kancelar je privukao "vrlo impresivnu gomilu u UN", prokomentarisao je analitičar Vil Šriver. "Nemačka juri ka statusu propale države", dodao je.

Da nemačka bruka bude još veća, dve zvaničnice iz delegacije koje su u Njujorku pokušale da promovišu "ekološku ofanzivu" Berlina nisu uspele nikoga da zainteresuju.

Naime, državna sekretarka iz Ministarstva ekonomije i specijalna predstavnica za međunarodnu klimatsku politiku odlučile su da organizuju konferenciju za štampu na engleskom kako bi svetski mediji preneli njihovu poruku i njihove ideje o zaštiti klime, samo da bi se na njoj pojavilo sedam novinara – i to svi iz Nemačke.