Svet

Zapad preko Indije pokušava da skine sjaj ruskih dijamanata

Delegacija sa Zapada razmatraće potencijalne efekte nametanja ograničenja za uvoz neobrađenih dragulja iz Rusije
Zapad preko Indije pokušava da skine sjaj ruskih dijamanataGetty © Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

Zapadne zemlje šalju svoje predstavnike u Indiju, zemlju u kojoj se odvija 90 odsto svetske proizvodnje i poliranja retkih dragulja, ne bi li razgovarali o potencijalnim efektima nametanja ograničenja grupe G7 na uvoz neobrađenih ruskih dijamanata.

Zemlje članice te organizacije pokušavaju da osmisle sistem kontrole koji bi im omogućio da blokiraju uvoz dragog kamenja koje je iskopano u Rusiji, najvećem svetskom proizvođaču sirovih dragulja. Mehanizam G7 ima za cilj da prati dijamante preko granica, kao i da uvede direktnu zabranu kupovine od 1. januara i indirektnu zabranu koja bi počela postepeno.

Rojters najavljuje da će u Mumbaj, u kome se brusi oko 80 odsto svetskih dijamanata, otputovati predstavnici SAD i drugih njihovih saveznika iz G7, kao i Belgije.

Njihov plan je da transformišu globalni lanac snabdevanja dijamantima, ali će njegovo ostvarenje u velikoj meri zavisiti od Indije, čija industrija dijamanata zapošljava milione ljudi.

Zvaničnici u Belgiji – gde je Antverpen centar za trgovinu dijamantima u svetu – očekuju da G7 objavi zabranu u narednim nedeljama.

Belgija, koja nije u G7, ali je članica Evropske unije, blokirala je do sad sve pokušaje da se uvedu sankcije ruskim dijamantima.

EU, gde je za uvođenje sankcija potrebna jednoglasna podrška svih 27 država članica, uvela je 11 paketa trgovinskih ograničenja Rusiji kao kaznu za Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ruski dijamanti i državna rudarska kompanija "Alrosa" do sada su međutim, nedirnuti blokadama, jer je Belgija rekla da će u slučaju sankcionisanja trgovina iz Antverpena, biti preusmerena na drugo mesto, osim ako zabranu uvoza iz EU ne podrži više zemalja širom sveta.

Poljska je ove nedelje ponovo pozvala EU da uvede sankcije ruskih dijamanata, čija je prodaja donela Moskvi više od 4,5 milijardi dolara 2022. godine. EU je prošle godine kupila ruske dijamante u vrednosti od oko milijardu i po dolara.

U maju su se lideri G7 obavezali da će ograničiti trgovinu dijamantima koji se iskopavaju, obrađuju ili proizvode u Rusiji, tvrdeći da će ograničiti trgovinu ruskim dijamantima uz pomoć visokotehnološkog praćenja.

Međutim, stručnjaci tvrde da dijamanti mogu da promene vlasnike i do 30 puta pre nego što se zvanično pojave na tržištu, što će otežati pronalaženje zemlje porekla. Štaviše, kako "Njujork tajms" piše, biće potrebne godine a ne meseci da se reorganizuje svetski lanac snabdevanja dijamantima u smislu transparentnosti porekla.

image