Svet

"Politiko": Amerika gura Zelenskog da pregovara sa Moskvom

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan poručio Zelenskom da bi trebalo što pre okončati sukob u Ukrajini i razmotriti pregovore sa Rusijom
"Politiko": Amerika gura Zelenskog da pregovara sa Moskvomwww.globallookpress.com © IMAGO/Ukrainian President s Offi

Da li je nedavna promena stava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o mogućim pregovorima sa Moskvom rezultat vašingtonskog uticaja? "Politiko" smatra da jeste.

Kako navode dva anonimna izvora ovog američkog medija, Bajdenova administracija "pritisla" je ukrajinskog lidera da ublaži retoriku i razmotri nastavak pregovora. Ovakva opcija nije nemoguća, ako se uzme u obzir da je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan početkom novembra posetio Kijev.

Vašington nije direktno naredio Ukrajini da promeni svoj stav po pitanju kooperacije sa Rusijom, ali jeste istakao "da Kijev mora da pokaže svoju spremnost da okonča rat razumno i mirno", otkrio je jedan od izvora dodajući da svet mora da vidi da Kijev želi da okonča sukob, a ne Rusija.

Po svemu sudeći, na Zapadu se boje da bi gromoglasne izjave poput one od 30. septembra mogle da poljuljaju stvoreni narativ da Kijev želi pregovore. Zelenski je tada rekao da odbija pregovore sve dok je ruski predsednik Vladimir Putin na vlasti. 

Takođe, ministar spoljnih poslova te zemlje, Dmitrij Kuleba, rekao je u intervjuu za "PBS" da Kijev ne želi pregovore i da neće biti spreman za njih, ukoliko ruska strana pošalje signal za nastavak dijaloga. To bi, po njegovim rečima, značilo da je Moskva slaba, a Ukrajina neće propustiti takvu šansu da u takvim okolnostima "razbije" ruske snage.

Ipak, iako su pregovori poslednja stvar koju Ukrajinu zanima, ukrajinski lider juče je naglasio svoje uslove za nastavak pregovora sa Moskvom, ali ovaj put bez izjava o tome da to mora biti sa drugim predsednikom Rusije.

Italijanska "Republika" prenela je pre nekoliko dana da Vašington sada nije zainteresovan za promenu vlasti u Rusiji, jer bi u tom slučaju u Kremlj došao neko ko bi odgovarao interesima Kine, što bi, kako je ocenio list, bilo još gore. 

Italijanski list je takođe objavio da NATO aktivno razmatra što skoriji prestanak konflikta u Ukrajini i samo čeka pravi trenutak za tako nešto.

Kao jedan od prvih povoljnih trenutaka za ponovni dijalog Moskve i Kijeva navodi se potencijalno zauzimanje Hersonske oblasti od strane ukrajinskih snaga. U tom slučaju, na Zapadu računaju da bi Kijev mogao da pregovara sa jače pozicije, kako je ova oblast ne samo direktno povezana sa Krimom, već ima i strateški značaj za poluostrvo.

"To ne znači da oni moraju da sednu za pregovorni sto sada. Čak ni ne mislimo da je sada pravi trenutak na osnovu onoga što Rusija radi", rekao je anonimni izvor, kako je preneo juče "Politiko" potvrđujući navode "Republike" da SAD samo čekaju povoljan trenutak za diplomatske pregovore i da sada nije pravo vreme za dijalog.

image