Bi-Bi-Si o "Slučaju Zalužni": Glavnokomandujući ukrajinski general predmet istrage

Ukrajinski Državni istražni biro (DBR) i obaveštajna agencija Kijeva istražuju događaje koji su omogućili brz napredak ruskim snagama u početku SVO

Ukrajinske državne agencije, uključujući Državni istražni biro (DBR) i domaću obaveštajnu agenciju SBU, istražuju veći broj visokih vojnih zvaničnika zbog događaja na jugu Ukrajine u prvom danu ruske Specijalne vojne operacije.

U istrazi je već ispitano više od 50 osoba, prenosi "Bi-Bi-Si Ukrajina", citirajući izvore. Ove agencije hoće da ispitaju događaje koji su omogućili brz napredak ruskih snaga na jugu Ukrajine, poput neuspelog pokušaja ukrajinskih snaga da unište most koji povezuje Herson sa Krimom.

Izvori navode da će se pod istragom naći i komandant Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, a ovaj medij navodi da je istraga već postala poznata kao "Slučaj Zalužni."

Do sada, međutim, istražitelji još nisu pozvali vrhovnog generala Kijeva na razgovor, niti se on još zvanično smatra umešanim u slučaj.

Zalužni je već svedočio o kolapsu ukrajinske odbrane na jugu pred specijalnom komisijom koja je formirana za procenu ovog slučaja.

On je pred komisijom tvrdio da bi bolje bilo sve napore uložiti u aktuelni sukob a ne u traženje krivca, navodeći da će "svako imati svoju verziju" događaja na jugu, preneo je Bi-Bi-Si, pozivajući se na neimenovanog učesnika na saslušanju.

Nakon što je Moskva pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u februaru 2022. godine, ruska vojska je brzo napredovala u prvih nekoliko dana sukoba. Najveći napredak bio je postignut na jugu, gde su ruske snage brzo probile ukrajinske linije odbrane i zauzele velike delove teritorije, uključujući i najveću nuklearnu elektranu u Evropi, Zaporožje, kao i grad Herson.