Ko su slonovi, a ko magarci u američkoj politici

Dve različite životinje. Dva različita puta. Dve različite stranke: demokratski magarac i republikanski slon

Dve glavne političke stranke u Sjedinjenim Američkim Državama simbolizuju dve različite životinje: slon za republikance i magarac za demokrate.

Dve životinje se pojavljuju svakog izbornog ciklusa u reklamama, karikaturama, kampanjama, a njihovi koreni sežu u 19. vek, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Tokom predsedničke kampanje Endrua Džeksona 1828. godine njegovi protivnici su ga nazivali magarcem. Umesto da se uvredi, Džekson je prihvatio "nadimak" i koristio sliku magarca u svojim predizbornim posterima.

Džekson je pobedio tada aktuelnog predsednika Džona Kvinsija Adamsa i bio je prvi američki demokratski predsednik koji je koristio magarca kao simbol stranke.

Bilo je potrebno nekoliko decenija da magarac postane sinonim za celu Demokratsku stranku. To se dogodilo kada je politički karikaturista Tomas Nast pomogao popularizaciji životinje koristeći je u svojim crtežima tokom 1870ih.

Slon, kao simbol protivničke strane, imao je nešto drugačiji put.

Republikanska partija je formirana 1854. godine, a šest godina kasnije Abraham Linkoln je postao republikanac koji je ušao u Belu kuću 1860. godine.

Tokom Američkog građanskog rata, koji je počeo 1861. u vreme Linkolnovog predsedničkog mandata, slika slona je bila predstavljena kao republikanski simbol u najmanje jednoj političkoj karikaturi i ilustraciji u novinama.

Vojnici su koristili izraz "videti slona" kao izraz koji znači doživeti borbu, a Nast je kasnije preveo životinju u svoje političke karikature u kojima je prikazana Republikanska partija (GOP).

Godine 1874. Nast je koristio slona u časopisu "Harpers vikli" i tada je slon prihvaćen kao simbol GOP-a.