"Fajnenšel tajms": Kriza izbegnuta, cene pšenice padaju, ruski rod zamenjuje ukrajinske zalihe

Fjučersi su blizu trogodišnjeg minimuma, ali analitičari upozoravaju da bi ponovna eskalacija na Crnom moru mogla da digne cene

Cena pšenice pala je na skoro trogodišnji minimum zahvaljujući pošiljkama iz Rusije, piše "Fajnenšel tajms". Od kraja jula, cene su pale za više od petine.

"Videli smo da su cene pšenice u značajnom padu, u suštini zahvaljujući Rusiji", rekao je Majkl Magdovic, viši analitičar robe u Rabobanci.

Ali analitičari upozoravaju da bi cene mogle brzo da porastu ako dođe do eskalacije sukoba na Crnom moru. Ruske crnomorske luke obrađuju oko 70 odsto njenog izvoza pšenice, što je čini ključnom arterijom za globalno snabdevanje žitom.

Investitori su se u početku plašili da će odluka Kremlja da se povuče iz Sporazuma o žitu dovesti do porasta cena i gurnuti milione u glad. Međutim, ruski izvoz pšenice pomogao je da se popuni jaz koji je nastao zbog manjka iz Ukrajine.

Ukrajina, koja je činila 9,2 odsto svetskog izvoza pšenice u sezoni 2021-22, će 2023/24 pasti na 6,4 odsto, procenjuje analitičarska kuća "Es end Pi".

Nasuprot tome, Rusija, koja je već najveći svetski izvoznik, obezbediće 22,5 odsto svetskog izvoza za sezonu žetve 2023/24, sa 15,9 odsto u 2021/22.

"Gubitak Ukrajine je dobitak Rusije", rekao je Magdovic.