Šef ukrajinskih obaveštajaca ponosan na svoje pretke koji su palili Moskvu: Vratimo slavnu istoriju

Samo je Ukrajina naslednik Kijevske Rusije, jedne od najmoćnijih država srednjovekovne Evrope, kazao je Kirilo Budanov

Ukrajina treba da "vrati svoju slavnu istoriju", čak su i moji preci palili Moskvu, izjavio je načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe general-potpukovnik Kirilo Budanov, izrazivši uverenje da je samo "Ukrajina naslednik Kijevske Rusije", jedne od najmoćnijih država srednjovekovne Evrope.

Budanov je takođe optužio Rusku Federaciju da pokušava da "izmeni realnost", kao i da upravo ta izmena "počinje promenom istorije u novim ruskim regionima".

"Moramo da vratimo svoju istoriju. Mi smo Kijevska Rusija. Odatle je sve došlo. Naši preci su u svoje vreme palili Moskvu. Kijevska Rusija stigla je i do Carigrada. Moramo da vratimo svoju istoriju, jer ona je slavna", kazao je Budanov u intervjuu za TV kanal "1+1", indirektno pominjući među herojima zaporoškog hetmana Petra Sagajdačnog, koji je 1618. opsedao Moskvu u sastavu trupa poljskog kralja Vladislava.

Ranije se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarišući reči ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o isključivom pravu Ukrajine na nasleđe Kijevske Rusije, našalio da bi na taj način ukrajinske vlasti mogle uskoro da prisvoje pravo na proslavljanje Nove godine.

Naime, ruski predsednik Vladimir Putin napisao je ranije članak "O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca", u kojem je govorio o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, kao i da to nije plod konjunkture, već da je to njegovo lično ubeđenje.

Ukrajinski predsednik je tada "između redova" odgovorio da je njegova zemlja jedina naslednica jedne od najmoćnijih država srednjovekovne Evrope, priznavši da nije u potpunosti pročitao članak zbog nedostatka vremena, ali je obećao da će ga proučiti, kao i da je spreman da lično razgovara sa ruskim kolegom o tom materijalu.

Tačan datum kada je Kijevska Rusija prihvatila hrišćanstvo 988. godine nije poznat, ali se praznik u Rusiji tradicionalno obeležava 28. jula kao dan sećanja na kneza Vladimira, krstitelja pravoslavne Rusije.