Svet

"Ovo je evropski skandal": Priznali u Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj, na Kipru, u Španiji...

Informatičari tvrde da praktično ne postoji odbrana od ove vrste špijunskog softvera
"Ovo je evropski skandal": Priznali u Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj, na Kipru, u Španiji...www.globallookpress.com

Upotreba softvera za špijuniranje "Pegaz" protiv civila je očigledno bila naširoko rasprostranjena u zemljama EU, zaključak je izveštaja istražnog odbora Evropskog parlamenta.

"Vlade članica EU su koristile ovaj softver protiv građana u političke svrhe", konstatacija je objavljenog nacrta izveštaja, u kojem se navodi da postoje naznake da su to radile Poljska, Mađarska, Grčka, Kipar i Španija.

Austrija se takođe kritikuje, budući da bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc ima tesne veze sa vlasnikom izraelske kompanije "NSO", koja je razvila "Pegaz".

Pored toga, u izveštaju je istaknuto i da je u Austriji sedište kompanije "DSIRF", za koju se veruje da snabdeva države EU softverima za špijunažu, a visoki funkcioneri te firme imaju, kako se navodi u izveštaju, kontakte sa Rusijom i Kremljom.

Nakon što su eksperti za bezbednost iz "Majkrosofta" optužili "DSIRF" da stoji iza niza digitalnih napada na banke, advokatske kancelarije, i strateške kompanije u najmanje tri zemlje, austrijska državna bezbednost sprovela je istragu, ali nije našla dokaze koji bi potvrdili optužbe.

"DSIRF" je razvio softver pod imenom "Sabziro", koji koristi takozvane Ziro-Dej-Eksploits kako bi došao do poverljivih podataka i lozinki, tvdio je Majkrosoft u julu.

"Razvoj 'spajvera' u državama članice EU je velika pretnja po demokratiju na celom kontinentu", naglasila je nadležna članica Evropskog parlamenta, Holanđanka Sofija Helena in t Veld, prenose austrijski mediji.

Prema rečima Veldove, korišćenjem ovih softvera za špijunažu kriši se pravo na privatnu sferu, uništavaju se demokratske institucije, i ućutkuju opozicija i kritičari. Pored toga, dodala je, softveri za špijuniranje veoma negativno utiču na slobodu štampe i civilno društvo, a koriste se i za vršenje uticaja na izborima.

"Ovo je evropski skandal", pošto su napadnute i institucije EU, a uticalo je i na donošenje odluka u Uniji, tvrdi ona.

Holandska članica Evropskog parlamenta se požalila da nijedna zvanična ustanova nije želela da sarađuje sa njom u izradi izveštaja, te da ni Savet EU nije želeo da odgovori na pitanja o softverima za špijuniranje.

"Zbog toga slika nije potpuna, već imamo samo 900 delova od puzla sa 1.000 delića", rekla je Veldova.

"Evropska komisija se glasno zalaže za demokratiju i borbu protiv lažnih vesti, na primer nedavno prilikom Maskovog preuzimanja Tvitera. Ali kada napadi na demokratiju dolaze iznutra, Komisija ćuti", kazala je Sofija Helena in t Veld.

Članica evropskog parlamenta je dodala da EK "pokazuje mišiće" Ilonu Masku, ali se članicama EU koje špijuniraju svoje građane obraća "u plišanim rukvicama". 

"Pegaz" se prodaje širom sveta navodno za potrebe borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala. Program može da špijunira "ajfon" i "android" pametne telefone, da snima razgovore, čita podatke o lokaciji i tajno aktivira kameru. Informatičari tvrde da praktično ne postoji odbrana od ove vrste špijunskog softvera.

image