Novi skandal u Vladi Ukrajine: Ministar prosvete pao iz "maternjeg"

Oksen Lisovoj nije položio obavezni ispit iz znanja ukrajinskog jezika, čime se dovodi u pitanje legitimnost njegovog imenovanja na javnu funkciju

U Ukrajini se rasplamsava skandal oko ministra prosvete Oksena Lisovog, koji pre imenovanja na tu funkciju nije položio obavezni ispit iz znanja ukrajinskog jezika, objavila je ukrajinska publikacija UNN.

Kako se navodi, nekoliko izvora u ukrajinskoj vladi izvestilo je da je Lisovoj prekršio član sedam Zakona o Kabinetu ministara, koji, između ostalog, obavezuje sve kandidate za vladine funkcije da polažu ispit iz poznavanja državnog jezika. 

Prema zakonu, Lisovoj je imao šest meseci nakon stupanja na dužnost da polaže ispit iz ukrajinskog jezika, ali to nije učinio.

List ističe da ministar, zapravo, "nije ni mario za zakonodavstvo zemlje", što dovodi u sumnju legitimnost njegovog imenovanja na javnu funkciju.

Ovo nije prvi skandal koji je izbio oko pomenutog ministra. U martu je list "Ukrajinska pravda" izvestio da je Lisovoj bio osumnjičen za plagijat u svojoj doktorskoj disertaciji. 

Optužbe su iznete na osnovu analize disertacije objavljene 2012. godine. Ispostavilo se da tekst sadrži delove iz drugih radova, čiji autori nisu navedeni u spisku literature. 

Nakon toga, u maju, ministar je odustao od doktorata iz filozofije.

Lisovoj je na sadašnju funkciju postavljen 21. marta umesto razrešenog Sergeja Škarleta. 

Zamenik direktora Instituta ZND Vladimir Žarihin kaže da je činjenica da u "Ukrajini same vlasti počinju da zaboravljaju koliko je smešnih zakona izmišljeno i napisano". 

"Šta god da se dešava u Ukrajini, tamo se na političkom planu dešava isto – stalna prepucavanja za mesta, intrige, zavere... Sada je još jedan ministar uhvaćen sa još jednim kompromitujućim dokazima. Malo je verovatno da će to dovesti do ostavke Lisovog, ali je situacija zabrinjavajuća", smatra ekspert.