Svet

Bajden obećao Zelenskom rakete dugog dometa

Troje američkih zvaničnika reklo je En-Bi-Si njuzu da će Amerika poslati Kijevu ATACMS čiji je domet oko 300 kilometara
Bajden obećao Zelenskom rakete dugog dometawww.globallookpress.com © © Defense Ministry

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je na sastanku s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da će Amerika poslati Kijevu rakete dugog dometa ATACMS, reklo je troje američkih zvaničnika za En-Bi-Si njuz.

Zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni nisu precizirali kada će rakete biti poslate Kijevu, a navodno se radi o manjem broju ove vrste naoružanja.

Ukrajina mesecima traži od Amerike ATACMS koji bi im omogućio da gađaju ciljeve na udaljenosti do oko 300 kilometara, a pojedini američki zvaničnici odbrane govorili su da SAD nemaju mnogo ove vrste oružja na zalihama.

Takođe, pojedince u Vašingtonu zabrinulo je da bi slanje ATACMS-a moglo da produbi rat s Rusijom.

Zvaničnik američkog Kongresa izjavio je da se i dalje razmatra koja vrsta raketa će biti poslata i koliko će ih biti isporučeno Ukrajini. Dodaje se i da su istočnoevropske zemlje već isporučile Ukrajini značajan deo svojih zaliha naoružanja. 

Do ove odluke dolazi samo dva meseca nakon što je Bajden potpisao predsedničko odobrenje za isporuku kasetne municije Ukrajini, uprkos upozorenjima organizacija za ljudska prava i nekih američkih saveznika koji su ukazali da će to dovesti samo do još većeg broja civilnih žrtava.

image