Da li će Švajcarska postati (još) neutralnija?

Udruženje "Pro Svic" pokrenulo kampanju za referendum o nezavisnosti

Švajcarska grupa pokrenula je inicijativu sa ciljem da zaštiti neutralnost Švajcarske i da joj zabrani učešće u budućim sankcijama i odbrambenim savezima.

Kampanju za referendum pokrenuo je "Pro Svic", nedavno formirano udruženje povezano sa političarima s desnice, nakon odluke Švajcarske da se delimično odrekne svoje tradicionalne neutralnosti i pridruži zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog njene specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Ne možete da pristanete na sankcije, a onda i dalje želite da posredujete na međunarodnom planu", rekao je Kristof Bloher, bivši ministar u vladi antiimigrantske Švajcarske narodne partije.

Predložena zakonska promena bi učvrstila neutralnost u švajcarskom Ustavu, i na taj način sprečila da se pridruži odbrambenom savezu osim ako ne bude direktno napadnuta. "Nevojne mere prinude", kao što je usvajanje sankcija, bile bi takođe zabranjene.

Do proleća 2024. potrebno je prikupiti 100.000 potpisa za inicijativu da bi se to pitanje iznelo pred švajcarske birače na nacionalnom referendumu.