Svet

Budanov: Bez Maska bi nastupila katastrofa

Istaknuti ukrajinski obaveštajac otkrio da je Starlink uključen na Krimu
Budanov: Bez Maska bi nastupila katastrofawww.globallookpress.com © Pavlo Bahmut

Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe general-potpukovnik Kirilo Budanov izjavio je da je Ukrajina u velikoj meri zavisna od usluga koje dobija od kompanija američkog milijardera Ilona Maska, rekavši da , ukoliko tih usluga ne bi bilo, nastupila bi "katastrofa". 

Kijev u velikoj meri koristi usluge Maskovih kompanija, objašnjava on, i dodaje da, kada je reč o Starlinku i satelitskom internetu, zahvaljujući kojem Ukrajina danas može da pruža otpor ruskim snagama, Mask je ranije umeo da ugasi pristup "Spejs eksu". 

"Istina je da je Mask pre gasio svoje usluge na Krimu, a kada je reč o konkretnom slučaju o kojem svi govore, signal je bio isključen na Krimu. To je trajalo mesec dana", rekao je Budanov u intervjuu za "Drajv", dodajući da tokom čitave prve faze konflikta u Ukrajini iznad Krima nije bilo signala Starlinka.

Kako prenosi ovaj portal, Budanov se trenutno nalazi u Vašingtonu u okviru delegacije koja prati predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a povodom Generalne skupštine UN-a koja se održava ovih dana. 

Podsetimo, Si-En-En je ranije preneo da je Mask zabranio korišćenje usluga njegovog satelitskog interneta u blizini teritorija koje se nalaze kod Krima.

Mask je odgovorio da "Spejs eks" i nije pretpostavljao Krim kada je reč o uslugama koje je ovaj milijarder omogućio Ukrajincima. On je to objasnio time da on "želi da pomaže ljudima, a ne da ih ubija", kao i da ne želi da dovede do eskalacije situacije i trećeg svetskog rata. 

image