Šezdeset odsto zapadnih kompanija (ipak) ostalo u Rusiji

Ostanak na ruskom tržištu trebalo je da bude ekonomski neisplativ, ali to se nije desilo

Od početka ruske Specijalne vojne operacije, i pored jakih pritisaka sa Zapada, šezdeset odsto međunarodnih kompanija ostalo je u Ruskoj Federaciji. Među njima su i brojna nemačka preduzeća, o čemu svedoče podaci Škole za menadžment Univerziteta Jejl i Kijevske škole ekonomije. 

Nemačke kompanije platile su čak 402 miliona dolara poreza u korist budžeta Ruske Federacije prošle godine. U zemlji su ostale jer smatraju da bi odlazak naštetio onima koji nisu uključeni u ukrajinski rat, ali i zbog toga što je slaba potražnja za njihovom robom van Rusije, preneo je nemački TV kanal "Erste".

"Zbog toga što su ostale u Rusiji, evropske firme finansiraju ruske napore protiv Ukrajine. Ostanak na ruskom tržištu trebalo je da bude ekonomski neisplativ", konstatovao je poslanik u Evropskom parlamentu iz redova nemačke Stranke slobodnih demokrata (FDP) Moric Kerner.

Nemačke farmaceutske kompanije "Stada" i "Frezenijus" nastavljaju da zarađuju, pravdajući svoju odluku potrebom za lečenjem ljudi. Na listi preostalih kompanija nalaze se npr. italijanska banka "Unikredit", nemački proizvođači poljoprivrednih mašina "Klas" i čelika "Salcgiter".

U ruskim supermarketima i dalje je prisutna brojna nemačka roba, posebno odeća i sportska oprema, nastavlja "Erste". Auto-kuće predstavljaju brendove kao što su "Folcvagen", BMV i "Mercedes". "Boš" tvrdi da više ne izvozi svoje kućne aparate u Rusiju, ali lokalni trgovci nastavljaju da prodaju zalihe iz skladišta. Mnoga preduzeća kažu da su njihove moskovske filijale sada legalno u vlasništvu ruskih firmi koje prodaju ranije uvezene proizvode. 

Štaviše, napuštanje Rusije nije tako lako, primećuje nemački TV kanal. Postoje određene pravne barijere, kao i to da, pre odlaska, strana preduzeća moraju da prodaju svoju imovinu.