Nagorno-Karabah: Primenjuje se prekid vatre s Azerbejdžanom

U toku su i "političke konsultacije" o budućnosti otcepljenog regiona s većinski jermenskim stanovništvom koji je Azerbejdžan ponovo zauzeo u 24-časovnoj munjevitoj ofanzivi

Etničke jermenske vlasti u Nagorno-Karabahu saopštile su da se odredbe prekida vatre s Azerbejdžanom uspostavljenog 20. septembra primenjuju, uključujući i evakuaciju ranjenih i dostavu humanitarne pomoći do glavnog grada regiona Stepanakerta.

Radi se na obnovi snabdevanja električnom energijom, a radovi bi trebalo da se završe do 24. septembra, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

U toku su i "političke konsultacije" o budućnosti otcepljenog regiona s većinski jermenskim stanovništvom koji je Azerbejdžan ponovo zauzeo u 24-časovnoj munjevitoj ofanzivi, navela je agencija.

Dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u spornom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima, postignut je uz posredovanje ruskog mirovnog kontingenta.

S druge strane, po rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, Evropska unija i SAD doprinose destabilizaciji na Južnom Kavkazu, nastojeći da nametnu svoje posredničke napore Jermeniji i Azerbejdžanu.

Ruski mirovnjaci će na svaki način doprinositi normalizaciji života u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, rekao je Lavrov na zasedanju 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.