Svet

Mađarska (nije) poklekla: Švedska i Finska mogu da računaju na nas ali...

Mađarska i Turska su jedine članice Alijanse koje nisu odobrile pristupanje Švedske i Finske ovom vojnom savezu
Mađarska (nije) poklekla: Švedska i Finska mogu da računaju na nas ali...© Tanjug/Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Mađarski parlament raspravljaće o ratifikaciji pristupanja Švedske i Finske NATO tokom jesenjeg zasedanja, nakon što bude usvojen niz zakona u vezi sa Evropskom unijom, rekao je danas šef kabineta premijera Viktora Orbana, Đerđeli Guljas.

"Finska i Švedska su naši saveznici i mogu da računaju na nas", rekao je Guljas novinarima. "Naš cilj je da parlament ratifikuje njihovu aplikaciju pre kraja ove godine. Uvek smo govorili da podržavamo ratifikaciju."

Mađarska i Turska su jedine članice Alijanse koje nisu odobrile pristupanje Švedske i Finske ovom vojnom savezu.

Uslov Turske da odobri pristup Švedske u NATO jeste da ta zemlja izruči kurdske separatiste koji su optuženi za učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine.

Pojedini mediji i analitičari ocenjivali su da Budimpešta blokira ulaz skandinavskih zemalja u Alijansu kako bi dobila sredstva iz EU fonda za oporavak.

"Blumberg" je imao nešto drugačije tumačenje Guljasove konferencije prenevši da je Mađarska odbacila navode da sprečava ulazak Finske i Švedske u NATO u sklopu svoje borbe za milijarde evra pomoći Evropske unije, ali da je naglasila da neće glasati o proširenju vojnog saveza dok ne usvoji zakone vezane za te fondove.

Finska i Švedska - članice EU - proceniće sledećeg meseca zajedno sa drugim vladama Unije da li je Orbanova vlada ispunila uslove da Brisel odmrzne 7,5 milijardi evra iz fonda za oporavak od pandemije, koje su bile blokirane zbog nespremnosti Budimpešte da se izbori sa korupcijom.

Guljas je novinarima naglasio da ratifikacija i sredstva EU nisu povezani. "Ta dva procesa nisu povezana", rekao je on.

Suočeni sa pritiskom lidera NATO-a da daju zeleno svetlo, Orbanovi ministri kažu da je parlament previše zauzet da bi se bavio bilo čime što nije u vezi sa sporom EU. Na pitanje zašto poslanici ne planiraju da uskoro glasaju o proširenju NATO-a, Guljas se nasmejao, slegnuo ramenima i rekao da se to svodi na "organizaciju rada".

Parlament će pokušati da ratifikuje kandidature za proširenje NATO-a do kraja godine, rekao je Guljas.

Mađarska i Turska su jedine članice alijanse koje još nisu odobrile pristupanje dve nove članice NATO savezu. Orbanova vlada je podnela relevantne predloge zakona sredinom jula, ali Parlament još nije odobrio zakone iako njegova vladajuća partija Fides ima dvotrećinsku većinu.

Ostali zvaničnici EU kritikovali su Mađarsku zbog toga, a Orban se odavno smatra "odmetnutim liderom" Unije koji prkosi svim zakonima.

Ako Budimpešta na kraju poklekne pod pritiscima, ostaje samo Turska kao prepreka članstvu. Ankara za sada ne odustaje od svojih zahteva koje je predstavila Švedskoj i Finskoj. Dva pretendenta za članstvo u NATO, međutim, te zahteve, prema rečima turskog ministra spoljnih poslova, još nisu ispunile.

Švedska i Finska aplicirale su za članstvo u Severnoatlantskom savezu nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Stokholm i Helsinki su kao razloge za članstvo naveli strahovanja da bi Rusija mogla i njih da "napadne" iako je Moskva više puta decidno rekla da ne namerava da širi svoju operaciju van Ukrajine kao i da se žestoko protivi širenju NATO na istok.

image