Svet

Ukrajinci beže s fronta: "Neću da budem topovsko meso"

S jedne strane su korumpirani zvaničnici koji dobijaju mito od onih koji izbegavaju regrutaciju, a s druge su zvaničnici koji često ignorišu probleme ranjenih vojnika koji imaju zakonski osnov za otpuštanje iz borbe
Ukrajinci beže s fronta: "Neću da budem topovsko meso"www.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk

Korupcija u vojnim kancelarijama i regrutnim centrima, loša obuka novih vojnika i rđavo postupanje prema ranjenicima negativno utiču na moral ukrajinske vojske. Mnogi se zato premišljaju u vezi s odlaskom na prve linije fronta, piše "Tajms".

List navodi slučaj narednika ukrajinskih oružanih snaga Andreja, koji je teško ranjen prošlog proleća, ali je uprkos tome komanda rešila da ga vrati na front. Vojnik koji nije hteo da otkrije prezime rekao je da je zato pobegao iz bolnice, krije se u Lavovu, kao i to da bi pre pucao sebi u nogu nego da se vrati u borbu.

"Bio sam vojnik po ugovoru, profesionalac. Ali pošto sam video koliko je sistem korumpiran i nesposoban, da ga nije briga ni za mene ni za moje povrede, zašto bih ponovo postao topovsko meso?", izjavio je on za "Tajms".

Njegova priča otkriva još jedan veliki problem ukrajinskih oružanih snaga – problem mobilizacije za dug sukob i loš tretman prema ranjenim i sve umornijim vojnicima.

Sagovornik "Tajmsa" za loš tretman umnogome krivi medicinske službe budući da je operacija kojoj je podvrgnut bila delimično uspešna i zato mesecima kasnije oseća bol i utrnulost u ruci.

"Ruka mi je bila u žalosnom stanju. Neki lekari su hteli novac da bi me otpustili iz službe, ali nisam imao da platim. Drugi su tvrdili da sam spreman da se borim, uprkos povredama", istakao je ukrajinski vojnik.

Andrejeve priče idu u prilog ove godine otkrivenom korupcionaškom skandalu u koji je upletena ukrajinska vojnomedicinska komisija. Naime, šef regionalnog centra za regrutaciju u Odesi Jevgenij Borisov uspeo je da kupi sebi vilu u Španiji za 4,35 miliona dolara koristeći mito koje je dobio za izdavanje "belih karata", tj. potvrde o medicinskom izuzeću.

Daleko od toga da je ovo bio jedini slučaj, dodaje "Tajms" i konstatuje da se sve svodi na dve stvari – s jedne strane su korumpirani zvaničnici koji dobijaju mito od onih koji izbegavaju regrutaciju, a s druge su zvaničnici koji često ignorišu probleme ranjenih vojnika poput Andreja ili drugih ljudi koji imaju zakonski osnov za otpuštanje iz borbe, a ne bi li uspeli da zadrže iskusne vojnike.

Očuvanje trenutnih trupa i uvećanje istih je ključni faktor u strategiji Oružanih snaga Ukrajine. "Tajms" podseća da je većini muškaraca starosti od 16 do 60 godina zabranjeno da putuju van zemlje od početka rata.

Ipak, potreba za regrutima ne jenjava, novopridošlice su prošle tek četvoronedeljnu obuku, zato je neophodno da se iskusni vojnici ne leče u inostranstvu.

"Čuo sam da operacija u Nemačkoj može da mi vrati ruku u pređašnje stanje, ali nije mi dozvoljeno da napustim zemlju", rekao je Andrej.

Povreda, rekli su mu, nije bila dovoljno ozbiljna da bi dobio poštedu s fronta. Naređeno mu je da se vrati u svoju jedinicu u Donbasu.

"Nisam dobio neophodan tretman, nije ih bilo briga za mene. Zato sam i počeo da se pitam zašto ratujem. Više nikad se neću boriti. Neću biti njihovo topovsko meso", ponovio je Ukrajinac za "Tajms".

image