Svet

Niger: Svi koji ugrožavaju naše interese da napuste zemlju

Nove vlasti Nigera poručuju da Niger ne želi na svojoj teritoriji neokolonijaliste i bilo koje druge imperijalističke sile
Niger: Svi koji ugrožavaju naše interese da napuste zemljuwww.globallookpress.com © Djibo Issifou

Nove vlasti Nigera spremno su dočekale nedavnu odluku Pariza o tome da će francuski vojnici do kraja godine napustiti Niger, poručivši da prisustvo kolonijalnih snaga na teritoriji njihove zemlje nije dobrodošlo. 

Kako prenose "RIA Novosti", Nacionalni savet za zaštitu otadžbine, koji su formirali vojnici Nigera, javnosti je poručio sledeće:

"Bilo koje lice, organizacija ili struktura čije prisustvo ugrožava interese naše zemlje mora napustiti zemlju naših predaka, hteli to oni ili ne. Imperijalističke i neokolonijalne snage nisu dobrodošle na našoj teritoriji".

Osim francuskih vojnika, Niger bi već danas trebalo da napuste i francuske diplomate. Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je i povlačenje ambasadora iz te zemlje. 

U Nigeru se, inače, trenutno nalazi oko 1.500 francuskih vojnika. Još 1.000 ih je u državi Čad.

Oni su prethodnih godina bili primorani da napuste Burkinu-Faso i Mali posle smene vlasti u tim državama.

Mali i Burkina-Faso su, podsetimo još u avgustu razmestile svoje avione u Niger, nakon što je tamo izveden državni prevrat. Ove dve zemlje tako su iskazale podršku novim vlastima Nigera, obećavši da će odreagovati ako bilo koja strana ispolji agresiju protiv novih vlasti. 

Niger je inače francuska kolonija. U njemu se nalaze velike zalihe urana, od kojih zavisi Pariz. Oko 15 do 17 odsto električne energije u Francuskoj proizvodi se na osnovu tog uranijuma. 

image