Svet

Šolc stavlja barijeru na granici sa Poljskom? Traži da objasne šta su radili sa vizama i migrantima

Brisel je zatražio od Varšave pojašnjenje o čak 350.000 migranata koji su kupili šengenske vize za ulazak u EU u poljskim konzulatima preko posrednika
Šolc stavlja barijeru na granici sa Poljskom? Traži da objasne šta su radili sa vizama i migrantimaGetty © Sean Gallup / Staff

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Poljsku da razjasni navode o skandalu sa vizama koje su navodno izdavane za mito, izrazivši zabrinutost da to može da našteti borbi sa migrantima u njegovoj zemlji.

Samo mesec dana pre ključnih opštih izbora u Poljskoj, vlada se bori sa optužbama da su zaposleni u konzulatima možda podelili hiljade poljskih privremenih radnih viza i pristup EU, u zamenu za mito, piše "Politiko".

Šolc je pozvao na razgovore sa Varšavom.

"Možda ćemo tada morati da preduzmemo dalje mere na granicama, na primer na ovoj", rekao je Šolc, a preneo je "Tagesšpigel".

Brisel je takođe pozvao na pojašnjenje po ovom pitanju.

U pismu koje je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson poslala poljskom ministru spoljnih poslova Zbignjevu Rauu, blok je upozorio da bi Poljska mogla da krši zakone EU i dao je vladi rok do 3. oktobra da odgovori na optužbe i objasni kako namerava da postupi po tom pitanju.

Poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca da Varšava razjasni optužbe u vezi sa migrantskim vizama predstavlja pokušaj mešanja u predizbornu kampanju u Poljskoj, izjavio je danas poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau.

"Nadležnost nemačkog kancelara očigledno se ne tiče postupka koji je u toku u Poljskoj. Izjave u vezi sa tim ukazuju na pokušaj mešanja u unutrašnje stvari poljske države i tekuću izbornu kampanju u Poljskoj", rekao je Rau i pozvao Šolca da "poštuje suverenitet Poljske i da se uzdrži od izjava koje štete međusobnim odnosima"', prenosi Rojters.

Portparol poljske vlade rekao je da je Varšava odlučila da "sprovede vanrednu inspekciju i reviziju u Odeljenju za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova, kao i svim poljskim konzularnim ustanovama" .

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je opozicionog lidera Donalda Tuska da preuveličava brojke, rekavši da je vlada identifikovala "neregularnosti u vezi sa nekoliko stotina viza - ponavljam, nekoliko stotina viza".

image