EU komesar preti: Odnosi Evrope i Kine na prekretnici, Peking da promeni ponašanje

Evropska unija ukazuje da konkurencija mora biti fer

Evropska unija upozorila je Kinu da će blok biti snažniji u održavanju fer konkurencije i odbrani svojih interesa.

"Nedostatak reciprociteta i ravnopravnih uslova u Kini, zajedno sa širim geopolitičkim pomeranjima, naterao je EU da postane 'asertivnija'", rekao je  izvršni potpredsednik Evropske komisije, odnosno komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis tokom posete Pekingu, preneo je "Blumberg".

EU, kako on kaže, "pozdravlja konkurenciju", ali, napominje da ta konkurencija mora biti fer.

Dombrovskisovo putovanje u Kinu poklapa se sa pokušajima EU da ojača odbrambene trgovinske mere koje su joj na raspolaganju.

Tako je EU ranije ovog meseca pokrenula anti-subvencionu istragu o kineskim električnim vozilima, tvrdeći da Kina nepravedno preplavljuje tržište jeftinim vozilima.

Kinesko ministarstvo trgovine kritikovalo je takav postupak kao "čin golog protekcionizma", a očekuje se da će se i ovo pitanje naći na dnevnom redu izvršnog predsednika EK tokom boravka u Kini.

Očekuje se da će Dombrovskis Pekingu poručiti da su, u nastojanju da se resetuju odnosi, potrebni konkretni sporazumi.

Dombrovskis inače tvrdi da strategija EU za smanjenje rizika nije protekcionistička. 

"Naš pristup ekonomskoj bezbednosti je proporcionalan i precizan - naša akcija će biti isključivo zasnovana na rizik. Smanjenje rizika je stoga strategija da zadržimo našu otvorenost, a ne da je potkopamo", rekao je on. 

Ovi razgovori mogu takođe biti odskočna daska za sastanak predsednika Si Đinpinga i Ursule fon der Lajen kasnije ove godine, ukazuje "Blumberg".

"Možemo izabrati put ka obostrano korisnim odnosima. Onaj koji je zasnovan na otvorenoj, fer trgovini i investicijama, i koji ide ruku pod ruku sa velikim izazovima našeg vremena", rekao je Dombrovskis.

Druga opcija je, prema njegovim rečima, "put koji nas polako udaljava".

Dombrovskis je takođe naveo i da bi razlike EU i Kine oko sukoba u Ukrajini mogle da izazovu razdor između Brisela i Pekinga.

"Veoma nam je teško da razumemo stav Kine o ratu Rusije protiv Ukrajine, jer to krši osnovne principe Kine", rekao je on, navodeći teritorijalni integritet kao "ključni princip Kine u međunarodnoj diplomatiji".