Da li će se Zelenski ponovo kandidovati za predsednika? I šta o tome kaže njegova žena

Ako oseti da ga narod ne želi, Zelenski se neće ponovo kandidovati, kaže prva dama Ukrajine

Prva dama Ukrajine, žena aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog, otkrila je u razgovoru za Si-Bi-Es da će, kada je reč o predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini, podržati odluku svog muža, bez obzira na to kakva ona bude bila.

Takođe, Jelena Zelenska je poručila da će pri donošenju odluke Zelenski uzeti u obzir opšte raspoloženje naroda.

"To će zavisiti od toga da li će on biti potreban našem društvu kao predsednik. Ukoliko oseti da ukrajinsko društvo više ne želi da on bude predsednik, onda se on verovatno neće kandidovati", objašnjava ona. 

Jelena je istakla i da, iako nije uvek podržavala političke aspiracije svog suprga, ukoliko se on ponovo kandiduje i odluči "da je to neophodno", ona će ga podržati, između ostalog i jer već "imaju neko iskustvo" u tome.

Predsednički izbori u Ukrajini, podsetimo, trebalo bi da budu održani u martu sledeće godine.

Zelenski je po tom pitanju ranije izjavio da njihovo održavanje neće biti moguće sve dok je u zemlji na snazi vojno stanje. U razgovoru za Rojters, dodao je da bi razmotrio izbore, ukoliko Zapad obezbedi logističku i bezbednosnu podršku. 

Zapad je na ovu temu podeljen. Deo javnosti i medija plasira vesti da održavanje izbora, kako je to preneo "Vašington post", "nije preporučljivo jer je gotovo nemoguće, pošto je mnogo građana napustilo zemlju, u isto vreme jedan deo Ukrajine je pod kontrolom Rusije i na sve to određeni broj ljudi sada se bori na frontu". 

Ali, drugi, kao, na primer, Lindzi Grejam javno urgiraju da Kijev održi izbore kao što je to i bilo planirano.