Svet

Nova meta pre roka: Američki "abramsi" stigli u Ukrajinu

Američki tenkovi će morati da budu raspoređeni za veoma specifične, dobro osmišljene operacije, ili postoji rizik da budu uništeni, upozorio je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe
Nova meta pre roka: Američki "abramsi" stigli u UkrajinuGetty © Mark Wilson/Getty Images

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da su američki tenkovi "ambrams" stigli u Ukrajinu, pre roka.

"Dobre vesti od ministra odbrane Umerova. Tenkovi 'abrams' su već u Ukrajini i spremaju se da pojačaju naše jedinice", objavio je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Potvrda o isporuci tenkova "abrams" Ukrajini stigla je i od američkih zvaničnika.

"Prvi tenkovi 'abrams' američke proizvodnje isporučeni su Ukrajini mesecima pre predviđenog roka", saopštila su dva američka zvaničnika, objavio je "Njujork tajms".

Oni su naveli da su tenkovi stigli na vreme da budu korišćeni u kontraofanzivi Kijeva protiv ruskih snaga.

Podsetimo, SAD su najavile slanje svojih tenkova Ukrajini još u januaru, obećavši da će Kijev dobiti 31 "abrams M1". Tenkovi predstavljaju stariju varijantu "M1A1", kojoj nedostaju neke od naprednijih tehnologija.

Kako piše "Njujork tajms", zvaničnici nisu otkrili koliko je američkih tenkova isporučeno.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov je upozorio da će američki tenkovi morati da budu raspoređeni "na veoma prilagođen način, za veoma specifične, dobro osmišljene operacije ili postoji rizik da budu uništeni".

"Ako ih jednostavno pošalju na prve linije da pokušaju da probiju rusku odbranu, oni neće dugo živeti na bojnom polju. Treba ih koristiti u tim prodornim operacijama, ali veoma dobro pripremljene", nedavno je rekao general Budanov u intervjuu za američki vojni blog.

Predsednik SAD Džozef Bajden je najavio prošle nedelje da će prvi američki tenkovi tipa "abrams" ove nedelje biti isporučeni Ukrajini a Zelenski je prethodno naveo da će Ukrajina zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama proizvoditi naoružanje, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane.

"Njujork tajms" ističe da dolazak tenkova u Ukrajinu predstavlja odgovor na nemilosrdno insistiranje Kijeva da mu se isporuče moćno oružje mesecima pre roka.

List podseća da su se pre samo godinu dana, NATO saveznici opirali slanju tenkova zapadne proizvodnje u Ukrajinu, zabrinuti da bi to uvuklo NATO direktnije u sukob i dodatno povećalo tenzije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Međutim, ubeđene da je Ukrajini potrebno više teških oklopnih vozila da se suprotstavi ruskim snagama, Britanija, Nemačka i Sjedinjene Države su se složile da isporuče moderne zapadne tenkove ili da dozvole njihovo prebacivanje u Kijev, ali su tada stručnjaci predvideli da bi moglo biti potrebno najmanje godinu dana da se ukrajinske snage dovoljno obuče da bi mogli da koriste sofisticirano zapadno oružje.

Američke trupe su ipak počele obuku ukrajinskih snaga u kasno proleće, sprovodeći skraćeni 12-nedeljni kurs za upravljanje tenkovima "abrams" u američkim vojnim bazama u Nemačkoj.

"Iz Ukrajine su ocenili da im je za kontraofanzivu potrebno najmanje 300 zapadnih tenkova, ali su do sada dobila samo oko polovinu tog broja", rekao je pukovnik Markus Rajzner iz Austrije, koji pažljivo prati rat na glavnoj austrijskoj vojnoj akademiji za obuku.

Poređenja radi, zvaničnici su procenili da Rusija proizvodi oko 200 tenkova svake godine, objašnjava američki list.

Američki "abramsi" su stigli u Ukrajinu oko mesec dana nakon što su ruske snage uništile prvi "čelendžer" koji je Kijev prethodno dobio od Londona, stavivši time tačku na reputaciju "neuništivosti britanskog tenka". 

Između ostalih tipova zapadnog naoružanja, koji su se neslavno pokazali u tekućoj ofanzivi Kijeva, uništen je i veći broj nemačkih "leoparda", što su potvrdili i zapadni mediji i proizvođači.

image