Da li je "lanset" unapređen: Napad na aerodrom u Krivom Rogu izvršen sa velike udaljenosti

Ključne ukrajinske vazduhoplovne baze sada su u dometu nadograđenih ruskih bespilotnih kamikaza letelica

Rusija je nadogradila svoje bespilotne letelice kamikaze "lanset" kako bi mogle da gađaju ciljeve udaljene više od 80 kilometara, otkrio je izvor blizak proizvođaču. Video-snimak, objavljen prošle nedelje, potvrđuje da je "lansetima" povećan domet. 

Na snimku, koji se prošlog utorka pojavio na internetu, vidi se kako se dron, lansiran sa MiG-29 iz sovjetske ere, sa velike visine spušta ka vojnom aerodromu u blizini Krivog Roga i pogađa ukrajinski MiG-29 direktno iza kokpita.

Drugi dron, koji je lebdeo u blizini, snimio je trenutak napada.

Rusija je do sada koristila dronove "lanset" uglavnom za gađanje ukrajinskih oklopnih vozila. Ovi prilično jeftini uređaji pokazali su se kao veoma efikasni protiv tenkova zapadne proizvodnje. Međutim, napad u Krivom Rogu privukao je pažnju zapadnih medija, pošto je rastojanje između linije fronta i aerodroma veće od ranije poznatog dometa ove bespilotne letelice.

"Problem je u tome što su ruske 'samoubilačke' bespilotne letelice sada očigledno imaju domet veći od 72 kilometra", izvestio je u utorak magazin "Forbs", dodajući da se vazdušna baza Krivi Rog, kao i još jedan takav objekat u blizini Nikolajeva, sada nalaze u dometu "lanseta", što predstavlja "veoma lošu vest za ukrajinsko vazduhoplovstvo.“

Dron "lanset" je razvila kompanija "Zala aero", filijala koncerna "Kalašnjikov". Postoje dve verzije "lanseta", koje trenutno koriste ruske snage. Manja varijanta može da ponese teret do jednog kilograma i da leti 30-ak minuta, dok veća verzija može da ponese tri kilograma eksploziva i da leti 40 minuta.

Smatralo se da obe verzije imaju domet od oko 40 kilometara, ali izvor blizak kompaniji "Zala" prošle nedelje je saopštio ruskoj agenciji "RIA Novosti" da je kompanija "uvela brojne inovacije u hardverski i softverski kompleks sistema `lanset`, koje omogućavaju da se kamikaze koriste van direktne radio-vidljivosti zemaljske kontrole."

Ovaj izvor je dodao da su ruske snage uspele da pogode ukrajinski avion sa lansirne tačke udaljene više od 80 kilometara.