Posle deset godina, Južna Koreja dan osnivanja oružanih snaga obeležava paradom

Glavnim gradom Južne Koreje marširalo je oko 6.700 vojnika i 200 jedinica vojne tehnike, a ruska strana ocenjuje da je ovogodišnja svečana parada odgovor Pjongjangu na slične parade, koje su u Severnoj Koreji samo ove godine održane već tri puta

Južna Koreja danas je, prvi put za poslednjih deset godina, organizovala paradu povodom osnivanja oružanih snaga zemlje, pre 75 godina.

Kako prenose "RIA Novosti", parada se obično održava svakih pet godina, ali 2018. godine to nije bio slučaj jer je Južna Koreja pokušavala da izgladi odnose sa Severnom Korejom, te je poslednja parada održana 2013.

Ovogodišnjoj paradi prisustvovao je i predsednik Jun Sok-jol.

Takođe, u njoj su prvi put učestvovali i američki vojnici, kojih je bilo više od 300. U pitanju su vojnici 8. armije Oružanih snaga SAD. Ruski mediji objašnjavaju da je razlog za to i što se proslavlja 70 godina od formiranja američko-južnokorejske vojne alijanse, ali i kako bi se svetu pokazala snaga savezništva Seula i Vašingtona. 

Ukupno, na paradi je bilo oko 6.700 vojnika, a prikazano je 200 jedinica vojne tehnike. 

Kako je prethodno pisala "Rasijskaja gazeta", južnokoreanci žele da pokažu svoje novo oružje, ali i da odgovore na slične manifestacije u Severnoj Koreji, koja je samo ove godine održala tri događaja tog tipa.

Parola ovogodišnje manifestacije bila je: "Moćna armija, jaka bezbednost i mir koji se temelji na snazi!"