Svet

Ne falsifikovanju istorije: Traži se ostavka predsednika parlamenta Kanade

Javnost ne prestaje da bruji o aplaudiranju nacisti Jaroslavu Hunki, a ovaj devedesetosmogodišnji pripadnik SS divizija mogao bi čak biti isporučen i Varšavi
Ne falsifikovanju istorije: Traži se ostavka predsednika parlamenta Kanade© Tanjug/Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Žoli izjavila je danas da smatra da bi predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota trebalo da podnese ostavku nakon incidenta od 22. septembra, kada je ceo kanadski parlament aplaudirao navodnom "ukrajinskom heroju", za kojeg se kasnije ispostavilo da je, zapravo, bivši nacista i pripadnik SS jedinica. 

"Ono što se dogodilo u petak je potpuno neprihvatljivo. Ovo je sramota za Dom, za Kanađane. Verujem da bi predsedavajući trebalo da posluša članove Doma i da podnese ostavku", prokomentarisala je Žoli.

Njegovu smenu zatražio je i zamenik poljskog ministara spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik.

"Ovo je velika sramota za predsednika Donjeg doma i njegovo nepoznavanje istorije, sa tako velikom sramotom, trebalo bi da podnese ostavku na svoju funkciju", rekao je Mularčik u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP.

On je podsetio da je jedinica SS u kojoj je bio Hunka činila masovne ratne zločine – pre svega nad Poljacima i Jevrejima – uz neverovatno varvarstvo.

"A danas je nedostatak jasne osude ovih pojedinaca, a istovremeno i veličanje, velika sramota", rekao je Mularčik.

Prema njegovom mišljenju, "pre svega, službe predsedavajućeg Donjeg doma načinile su ogroman propust i treba povući neke lične posledice", jer se radi o veličanju vojnika zločinačkih nemačkih jedinica, protiv kojih su se borili i Kanađani, Amerikanci i Britanci.

Mularčik je, takođe, rekao da sve ovo pokazuje da će nerazrešena pitanja iz prošlosti Ukrajine i dalje praviti ozbiljne probleme u tumačenju istorije te zemlje.

Jer, kako je rekao, "dok su se građani zapadnoevropskih zemalja ogradili od toga i osuđuju učešće svojih građana u zločinačkim jedinicama Vafen-SS, u slučaju Ukrajinaca to nije jasno".

"Ovaj slučaj pokazuje da se stalno suočavamo sa izvesnim istorijskim revizionizmom, inverzijom koncepata. I to je element nemačke, ali nažalost, kao što vidimo i delimično ukrajinske istorijske politike, nesuočavanja sa zločinačkom prošlošću, skrivanje te prošlosti, a u nekim situacijama čak i veličanje", rekao je Mularčik.

On je istakao da je ovo "apsolutno katastrofalna situacija, koja dokazuje da nemirenje sa sopstvenom istorijom, sa zločinima u sopstvenoj istoriji, vodi do tako velikih diplomatskih i političkih skandala", prenosi Tanjug.

Rota se prethodno javno izvinio zbog skandala. Međutim, deo javnosti, a posebno oni koji čuvaju istorijsku svest o zločinima nacista tokom Drugog svetskog rata, oštro su odreagovali zbog veličanja naciste.

Poljska je ranije tokom dana saopštila da bi Rota trebalo da podnese ostavku, i, kako se čini, MSP Kanade složilo se sa tom odlukom, uprkos tome što se njihov premijer Džastin Trudo ipak odlučio za malo drugačiju medijsku strategiju.

Naime, podsetimo, on se nije izvinio za nesposobnost parlamenta da bez ovakvih skandaloznih grešaka organizuje medijski ispraćene događaje, već je umesto izvinjenja javnosti plasirao još jednu porciju izjava o ruskoj propagandi. 

U međuvremenu, osude nastavljaju da stižu i iz Ruske Federacije i Poljske.

Ambasada Rusije u Kanadi, kako prenose "RIA Novosti", poslala je premijeru, predsedniku Donjeg doma i Ministarstvu spoljnih poslova Kanade protestnu notu, ali odgovor još nije stigao. 

A, kada je reč o Varšavi, ministar obrazovanja Poljske izjavio je da je preduzeo mere kako bi se bivši ukrajinski nacista, čije je pojavljivanje u javnosti i izazvalo skandal, izručio Poljskoj. 

Poljski ministar obrazovanja navodno je poslao i pismo Institutu za nacionalno sećanje. U pitanju je organizacija koja sprovodi istrage, a zatim i procesuira naciste koji su tokom Drugog svetskog rata počinili zločine. 

Sadržaj pisma ministar je objavio na mreži Iks (bivši Tviter), a celu objavu ispratio je heštegom: #NEfalsifikovanjuistorije.

image