Svet

SAD smanjuju pomoć Kijevu

Senat SAD predlaže da se izglasa oko 4,5 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, što je pet puta manje od iznosa koji je tražila Bela kuća
SAD smanjuju pomoć Kijevu© Photo by Mark Wilson/Getty Images

Američki Senat je prilikom razmatranja privremenog budžeta predložio da se smanji finansiranje Ukrajine na 4,5 milijardi dolara za vojne potrebe iz budžeta Pentagona i još 1,65 milijardi dolara za ekonomsku pomoć od sredstava Stejt departmenta, piše "Pančboul".

Kako se navodi, njegovo dejstvo prestaje u slučaju "usvajanja punog budžeta" ili, ako takav dokument ne bude usaglašen i ne stupi na snagu, 17. novembra.

Dodaje se da Bela kuća traži do 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini, a u okviru istog zahteva administracija traži dodatna izdvajanja za vladine agencije SAD. 

U prethodnim saopštenjima Bele kuće naglašeno je da ovaj zahtev mora da bude usaglašen pre kraja fiskalne godine, odnosno pre 1. oktobra. 

Senatori trenutno predlažu privremeni sporazum umesto punopravne "dodatne pomoći".

Neki republikanski članovi Kongresa izjasnili su se protiv pružanja nove pomoći Ukrajini u istom paketu kao i finansiranje za domaće potrebe SAD i prete vladi da će prekinuti finansiranje.

Nedavno je oko 30 članova Republikanske partije SAD odbilo zahtev Bele kuće za novi paket pomoći Ukrajini. 

Političari su naveli da se protive dodatnoj potrošnji na vojne sukobe. Osim toga, republikanci su nezadovoljni izostankom bilo kakvog objašnjenja američke vlade o krajnjem cilju dodele pomoći Kijevu.

image