Svet

Makron: Evropi treba nova bezbednosna arhitektura i kontrola naoružanja

Saradnja sa Nemačkom je neophodna kako bi Evropska unija bila vojno nezavisna, poručio je francuski lider
Makron: Evropi treba nova bezbednosna arhitektura i kontrola naoružanjawww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da u Evropi, posle uspostavljanja mira u Ukrajini, mora biti izgrađena nova bezbednosna arhitektura.

"Kada se u Ukrajini uspostavi mir moramo da se suočimo sa posledicama. To znači da moramo da izgradimo novu bezbednosnu arhitekturu i da obnovimo stabilnost i kontrolu naoružanja u Evropi", rekao je francuski predsednik tokom posete vojnoj bazi u Tulonu.

On je najavio i da će Francuska i Velika Britanija održati bezbednosni samit u prvom tromesečju 2023. kako bi ojačale vojnu i odbrambenu saradnju.

"Naše partnerstvo sa Velikom Britanijom mora biti podignuto na viši nivo", ukazao je Makron govoreći o prioritetima u oblasti odbrane ne samo Francuske, već cele Evrope, u narednim godinama.

"Nadam se da ćemo nastaviti dijalog i obnoviti prijateljske i savezničke odnose dve zemlje", rekao je francuski lider.

Francuska očekuje da sa dolaskom novog premijera Rišija Sunaka, popravi odnose sa Britanijom, koji su bili veoma napeti za vreme Borisa Džonsona i Liz Tras.

Evropa zavisi od francusko-nemačkih odnosa 

Francuski predsednik insistirao je na jačoj vojnoj saradnji sa Nemačkom, koju je okarakterisao kao "neophodnog partnera" u postizanju vojne samostalnosti Evrope. 

Dve zemlje su se složile da rade zajedno, posebno kada su u pitanju borbeni avioni i tenkovi nove generacije, ali su oba projekta navodno u zastoju zbog razlika u pogledu tehničkih detalja.

"Uspeh evropskog projekta zavisi dobrim delom, od našeg partnerstva", ocenio je Makron i dodao da se nada "da možemo da napravimo odlučujući napredak u narednim nedeljama."

Ova izjava dolazi u momentu kada mnogi ocenjuju da su odnosi na relaciji Pariz - Berlin na silaznoj putanji, jer su energetska kriza i sukobi u Ukrajini pojačali nesuglasice.

Francuskoj smeta niz inicijativa koje dolaze iz Nemačke, a posebno odluka o 200 milijardi evra za ublažavanje posledica cena enegenata za nemačko stanovništvo i kompanije. Osim toga, Makron se ljuti i zbog zastoja u zajedničkim projektima iz domena odbrane, dok sa druge strane, "uzvraća udarac" odustajanjem od gasovoda Midkat, u koji je Nemačka polagala velike nade. 

Iako su se neslaganja umnožila, poslednji razgovori Makrona i Šolca u Parizu ocenjeni su kao "prijateljski i konstruktivni".

image