Svet

Švajcarska vraća nazad "leoparde" koje je tražila Nemačka

Nemačka traži od Švajcarske da ponovo proda neke od 96 tenkova "leopard 2" koje čuva u skladištu proizvođača "Rajnmetal AG", uz uveravanje Berlina da oružje neće završiti u Kijevu
Švajcarska vraća nazad "leoparde" koje je tražila Nemačkawww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Švajcarska će na zahtev Nemačke vratiti tenkove "leopard 2" kako bi nadoknadila zalihe nakon nemačkih donacija Ukrajini.

Nemačka je, podseća Rojters, zatražila od Švajcarske da ponovo proda neke od 96 tenkova "leopard 2" koje čuva u skladištu proizvođača "Rajnmetal AG".

Kako bi ispoštovao švajcarsku neutralnost, Berlin je uveravao Bern da oružje neće ići u Kijev, već će ostati u Nemačkoj ili kod saveznika iz NATO ili Evropske unije.

"Veoma smo srećni i zahvalni na ovoj odluci", rekao je nemački ambasador u Švajcarskoj Mišel Fluger, navodeći da će na taj način popuniti praznine u svojim i zalihama evropskih partnera.

Švajcarsko javno mnjenje je duboko podeljeno po pitanju isporuke oružja Ukrajini, a blokiranje slanja švajcarskog oružja Kijevu razbesnelo je pojedine države EU, piše Rojters. 

Zahteve Nemačke, Danske i Španije da dozvole da oružje proizvedeno u Švajcarskoj koje su oni prethodno kupili ode u Ukrajinu Bern je blokirao pozivajući se na neutralnost koja sprečava da se oružje direktno ili indirektno šalje stranama u ratu.

Nemački ambasador u Švajcarskoj je rekao da bi buduća kupovina švajcarskog oružja mogla da bude otežana ukoliko Bern ne prilagodi svoje zakone.

"Nabavili smo mnogo oružja, sistema, komponenti i municije od Švajcarske i sada bismo želeli da damo neke od ovih sistema Ukrajini", poručio je on.

Švajcarska vlada sada mora formalno da podrži izvoz "leoparda 3" u Nemačku, ali se očekuje da će to biti formalnost nakon što je ministarka odbrane Viola Amherd rekla da je snabdevanje Nemačkom tenkova u skladu sa švajcarskim zakonom o neutralnosti i da je takođe u interesu zemlje, prenosi Rojters.

"Na ovaj način možemo doprineti bezbednosti u Evropi, a samim tim i bezbednosti naše zemlje", rekla je ministarka odbrane Švajcarske Viola Amherd za švajcarski medij "SRF".

image