Svet

Đorđa Meloni: Dok grcamo od migranata, Nemačka finansira prihvat nelegalnih izbeglica

Potez Nemačke očigledan je primer da je malo verovatno da će Italija naići na veliku pomoć drugih evropskih zemalja u suočavanju s migrantskom krizom, koja u ovoj mediteranskoj zemlji dobija razmere iz 2016. godine
Đorđa Meloni: Dok grcamo od migranata, Nemačka finansira prihvat nelegalnih izbeglicawww.globallookpress.com © Angelo Carconi

Premijerka Italije Đorđa Meloni uputila je protestno pismo kancelaru Nemačke Olafu Šolcu jer njegova zemlja finansira dobrotvorne organizacije za migrante koje deluju na italijanskoj obali u trenutku kada tu mediteransku zemlju potresa izbeglički talas kritičnih razmera.

"Sa zaprepašćenjem sam saznala da je vaša administracija, bez koordinacije sa italijanskom vladom, navodno odlučila da podrži značajnim sredstvima nevladine organizacije koje se bave prihvatom neregularnih migranata na italijanskoj teritoriji i spasavanjem u Sredozemnom moru", napisala je Melonijeva a preneo Rojters.

Dodala je da evropske zemlje treba da podrže Italiju i doprinesi usporavanju migrantske krize.

"Verujem da bi napori, uključujući i finansijske, država Unije zainteresovanih da konkretno podrže Italiju trebalo da se usredsrede na izgradnju strukturnih rešenja za fenomen migracija", precizirala je premijerka.

Prošle sedmice Melonijeva je pozvala evropske lidere da naprave pomorsku blokadu u Sredozemnom moru kako bi pomogli u zaustavljanju priliva migranata, tvrdeći da je takav potez jedini ozbiljan način na koji bi kontinent mogao da se suprotstavi krizi.

"U pitanju je budućnost Evrope jer budućnost Evrope zavisi od njenog kapaciteta da se nosi sa ogromnim izazovima našeg vremena", rekla je ona, ali i upozorila da neće dozvoliti da Italija postane "evropski izbeglički kamp".

Direktor Centra za slobodu Margaret Tačer pri Heritidž fondaciji Nil Gardiner je pak izjavio da je malo verovatno da će Italija naići na veliku pomoć drugih evropskih zemalja.

"Razmere krize su ogromne. Melonijeva je među najstrožim liderima u Evropi o pitanju ilegalnih migracija, ali za nju je ovaj talas preveliki zalogaj, a kriza će se samo pogoršavati", rekao je Gardiner za "Foks njuz".

On veruje da premijerka mora da preduzme akciju za odbranu italijanskog suvereniteta i da u nju uključi italijansku mornaricu.

"To je jedino što mogu da urade. Ako budu čekali Evropsku uniju, suočiće se s ogromnim brojem ilegalnih migranata koji će preplaviti zemlju. Italijanska mornarica nije u rangu s britanskom mornaricom ili francuskom, ali je sposobna da blokira dolazak brodova migranata", zaključio je Gardiner.

Prema Rojtersovim podacima, u Italiju je ove godine dosad pristiglo 133.000 migranata – skoro 70.000 više nego u isto vreme 2022, dakle vrlo blizu rekordu iz 2016. kada je u ovu zemlju ušlo rekordnih 160.000 migranata.

image