"Blumberg": Uprkos sankcijama, ruska ekonomija nastavlja da raste

Prognozirane stope rasta ruskog BDP-a približne su onima iz perioda pre pandemije kovid 19, piše američki medij

Ruski ekonomisti smatraju da se ekonomija zemlje prilagodila uprkos troškovima zbog početka Specijalne vojne operacije i usled međunarodnih sankcija, te da će nastaviti sa rastom u narednim godinama, piše "Blumberg".

Ministarstvo ekonomije Ruske Federacije predviđa da će rast ruskog bruto domaći proizvoda iznositi 2,8 odsto u tekućoj godini, a 2,3 odsto u naredne dve, prema makroekonomskoj prognozi za period do 2026. godine, o kojoj se razgovaralo na sastanku Vlade Rusije u petak, a u koju je "Blumberg" imao uvid. Američki medij dodaje da će, prema prognozi, rast ruskog BDP-a iznositi 2, 2 odsto u 2026. godini.

Kako ističe "Blumberg", ove stope rasta približne su onima iz perioda pre pandemije kovida, a verovatno su potpomognute sposobnošću Moskve da preusmeri trgovinu usred zapadnih sankcija, povećanjem vojne proizvodnje i rastućom potražnjom među potrošačima.

Prognoza je ključni dokument za planiranje budžeta tokom navedenih godina i tek treba da bude odobrena.

Rusko Ministarstvo ekonomije takođe ocenjuje da će inflacija u naredne tri godine iznositi oko 4 odsto, a što je u skladu sa ciljanim stopama inflacije; da vrednost valute neće preći 87, 4 rublje po dolaru, kao i da prosečna cena nafte neće pasti ispod 66, 3 dolara po barelu, navodi se u dokumentu.

Ruska industrija se oporavila u periodu između aprila i juna nakon minimalnog rasta ili padova u prethodna tri kvartala, pokazuju podaci ruskog saveznog zavoda za statistiku. Proizvodnja je skočila za 10,6 odsto u drugom kvartalu nakon rasta od 0,3 odsto u periodu januar-marta i pada u drugoj polovini 2022. godine.