Odgovor Severne Koreje na američke provokacije: Menjaju Ustav kako bi ojačali nuklearne snage

Do ovakvog poteza je, kako je istakao severnokorejski lider Kim Džong Un, došlo zbog američkih vojnih vežbi i raspoređivanja strateškog oružja u regionu

Severna Koreja je usvojila ustavni amandman kojim se učvršćuje njena politika nuklearne sile, dok je lider Kim Džong Un obećao da će ubrzati proizvodnju nuklearnog oružja kako bi sprečio američke provokacije.

Kako su izvestili državni mediji, Vrhovna narodna skupština Severne Koreje jednoglasno je usvojila reviziju u kojoj se navodi da država "razvija visoko nuklearno oružje kako bi osigurala svoja prava na postojanje i odvratila od rata", prenosi Rojters. 

"Politika jačanja nuklearnih snaga Severne Koreje postala je trajna u sklopu osnovnog zakona države koji nikome nije dozvoljeno da osporava", rekao je severnokorejski lider obraćajući se parlamentu.

On je dalje naglasio "potrebu da se nastavi sa radom na eksponencijalnom jačanju proizvodnje nuklearnog oružja i diversifikaciji sredstava za nuklearni napad i njihovom raspoređivanju u različitim službama".

Kim je ovim povodom istakao da su američke vojne vežbe i raspoređivanje strateškog oružja u regionu "ekstremne provokacije".

On je pozvao zvaničnike da dalje promovišu solidarnost sa nacijama koje se protive Sjedinjenim Državama, osuđujući trilateralnu saradnju između SAD, Južne Koreje i Japana nazivajući je "NATO u azijskoj verziji".