Amerika uvela sankcije kompanijama iz četiri zemlje zbog iranskog programa dronova

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je firme i pojedince iz Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana, za koje Vašington tvrdi da letelice isporučuju Rusiji

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije entitetima i pojedincima iz Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana zbog pomaganja iranskom programu dronova, za koje Vašington tvrdi da se isporučuju Rusiji. 

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je uvelo sankcije za pet entiteta i dvoje pojedinaca koji su deo mreže koja pomaže u nabavci osetljivih delova za iranski program bespilotnih letelica, uključujući servomotore za kontrolu i brzinu.

"Mreža je pomagala u isporuci i finansijskim transakcijama Islamskoj revolucionarnoj gardi kako bi obezbedile motore za svoje dronove 'šehid-136'", dodaje se u saopštenju i navodi da je takav motor nedavno nađen u ostacima ovog modela drona koji je navodno koristila Rusija, a koji je oboren u Ukrajini, preneo je Rojters.

"Iranski dronovi i dalje su važno sredstvo Rusije u napadima na Ukrajinu, uključujući one koji terorišu ukrajinske građane i napadaju kritičnu infrastrukturu", izjavio je zamenik sekretara Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obaveštajne podatke Brajan Nelson.

Iran tvrdi da nije isporučivao dronove Rusiji za potrebe sukoba u Ukrajini. 

SAD i njeni saveznici uveli su opsežne sankcije Rusiji nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine. Ali kanali nabavke preko Crnog mora i druga trgovinska čvorišta ostali su otvoreni, zbog čega je Vašington više puta upozoravao na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda koji navodno mogu da se koriste u ratnim naporima Moskve.

Ministarstvo finansija uvelo je sankcije protiv iranskog preduzeća "Pišgem elektronik safeh kompani" i njenog direktora za koje su naveli da su obezbedili hiljade servomotora za dronove. Na listi sankcionisanih našle su se i dve firme iz Hong Konga, iz koje su se navodno nabavljali motori, kao i dve iz Turske za koje se navodi da su obezbedile finansijske transakcije. 

Američke sankcije uvedene su i kompaniji iz UAE sa obrazloženjem da je obezbeđivala isporuku servomotora preko Dubaija. 

Sva imovina entiteta i pojedinaca koja se nalazi pod jurisdikcijom SAD biće blokirana i prijavljena Ministarstvu finansija, navodi se u izveštaju.