Svet

Još troje mrtvih u novom talasu nasilja u Švedskoj

U ovoj nordijskoj državi besni rat kriminalnih grupa
Još troje mrtvih u novom talasu nasilja u Švedskoj© Tanjug/Nils Petter Nilsson/TT News Agency via AP

Tri osobe su ubijene tokom noći u odvojenim incidentima u Švedskoj, što je najnovija eskalacija nasilja u ovoj zemlji u trenutku, dok besni rat kriminalnih grupa.

Sinoć je u kasnim večernjim satima 18-godišnji mladić ubijen iz vatrenog oružja u predgrađu Stokholma, a samo nekoliko sati kasnije, jedan muškarac je ubijen, dok je drugi ranjen u pucnjavi u Jordbrou, južno od švedske prestonice.

Rano jutros, žena u 20-im godinama, poginula je u eksploziji u Upsali, zapadno od Stokholma. Eksploziju, u kojoj je oštećeno pet kuća, policija tretira kao ubistvo, iako mediji navode da stradala žena verovatno nije bila meta.

Ovog meseca je zbog nasilja vatrenim oružjem poginulo ukupno 11 osoba, što ovaj mesec čini najsmrtonosnijim mesecom kad je reč o pucnjavama, još od 2016. godine kada je policija počela da vodi statistiku.

Nije poznato da li su pucnjave i eksplozija međusobno povezani, ali švedski mediji navode da su najmanje dva od tri događaja na neki način povezana sa rivalstvom između kriminalnih grupa, što je sve veći problem u Švedskoj.

Dve bande — jednu predvodi švedsko-turski državljanin koji živi u Turskoj, a drugu njegov bivši poručnik — navodno se bore oko droge i oružja.

Tri osobe su privedene jer su osumnjičene za saučesništvo u kobnoj pucnjavi u Jordbrou. Policija je saopštila da su dve osobe uhapšene zbog eksplozije u Upsali.

Ranije ove nedelje, dve snažne eksplozije uništile su stanove u centralnoj Švedskoj, a povređene su najmanje tri osobe.

Švedska vlada desnog centra pooštrava zakone kako bi se uhvatila u koštac sa kriminalom, dok je šef švedske policije istakao da su zaraćene bande donele "neviđen" talas nasilja u zemlju.

Ranije ove nedelje, ministar pravde Gunar Stromer ponovio je da će Švedska od 1. aprila povećati kaznu sa tri na pet godina za posedovanje eksploziva bez dozvole.

image