Svet

Javni dug Ukrajine dostigao novi rekord

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija te zemlje, iznos državnog duga tokom avgusta porastao je u dolarskoj protivvrednosti za 1,01 milijardu dolara
Javni dug Ukrajine dostigao novi rekord© Sean Gallup/Getty Images

Državni dug Ukrajine porastao je za milijardu dolara u avgustu i dostigao skoro 134 milijarde dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija te zemlje.

Krajem avgusta Ministarstvo finansija je saopštilo da je državni dug Ukrajine premašio 132 milijarde dolara, a da je u julu porastao za četiri milijarde dolara. 

"Tokom avgusta, iznos ukrajinskog javnog duga porastao je u dolarskoj protivvrednosti za 1,01 milijardu dolara. Na dan 31. avgusta 2023. godine oba duga iznosila su 133,93 milijarde dolara", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Ministarstvo finansija je pojasnilo da je na povećanje javnog duga u avgustu najviše uticao prijem sedme tranše programa makrofinansijske pomoći EU u iznosu od 1,5 milijardi evra.

Ranije je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio da bi državni dug Ukrajine mogao da poraste na rekordnih 173 milijarde dolara do kraja godine. 

"Ukupan iznos javnog duga do kraja godine mogao bi da dostigne rekordnih 6,4 biliona grivni, odnosno 173 milijarde dolara. Iako deo zapadne pomoći dolazi u obliku grantova, većina novca iz SAD, EU, drugih zemalja i organizacija su upravo krediti. Oni će morati da se plate pre ili kasnije", kazao je tada Azarov.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je krajem juna predvideo povećanje javnog duga Ukrajine u 2023. godini na 88,1 odsto BDP-a, 2024. godine - na 98,6 odsto, a 2025. godine - na 100,7 odsto.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da će vlasti zemlje ove godine izdvojiti više od 50 milijardi dolara za bezbednost i odbranu Ukrajine.

U junu je savetnik predsednika Ukrajine za ekonomska pitanja Oleg Ustenko rekao da "Kijev planira da otplati državni dug na osnovu zaplenjene ruske imovine i onoga što planiraju da oduzmu Rusiji".

image