Svet

Zašto kasne nemačke rakete za Ukrajinu: Berlin se plaši direktnog sukoba sa Rusijom

Šolc brine da bi uz projektile morao da pošalje i tehničko osoblje koje bi upravljalo sistemom
Zašto kasne nemačke rakete za Ukrajinu: Berlin se plaši direktnog sukoba sa Rusijom© Maja Hitij/Getty Images

Nemačka odlaže slanje projektila "taurus" Ukrajini pošto brine da bi im bili neophodni nemački tehničari da deluju na zemlji, a to bi, po pisanju "Volstrit džornala" moglo da dovede do direktnog sukoba Berlina i Moskve.

"Taurus" je nemačka verzija projektila "storm šedou" i "skalp" koje su Velika Britanija i Francuska već poslale. Dizajniran je da uništi ojačane strukture i infrastrukturu poput, recimo, infrastrukture Kerečkog mosta, jedine veze koja povezuje poluostrvo Krim sa kopnenim delom Rusije.

Iako je koaliciona vlada odobrila njihovo slanje Kijevu, Šolc, međutim, strahuje da bi ova isporuka Berlin dovela korak bliže direktnom klinču s Rusijom.

Kancelar veruje, kako kažu zvaničnici sa kojima je "Volstrit džornal" razgovarao, da bi premeštanje vojnog osoblja u ratnu zonu zahtevalo glasanje u parlamentu. On je takođe zabrinut da bi takav potez mogao da uvuče Nemačku dublje u konflikt, što bi moglo da izazove direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

"Kancelar mora da prekine blokadu isporuke 'taurusa'. Oklevanje i tehnički izgovori samo doprinose jačanju uverenja ruskog predsednika Vladimira Putina da još uvek može da pobedi, a to samo produžava rat", ubeđuje ga viši poslanik Zelene stranke Anton Hofrajter.

Šolcov portparol, međutim, kaže, da ne postoji plan za skoru isporuku ovih raketa.

Projektil sa vazdušnim lansiranjem sposoban je da probije utvrđene podzemne bunkere, uništi mostove i potopi velike ratne brodove na udaljenosti do 500 kilometara sa velikom preciznošću, navodi nemačka vojska.

Ukrajina je prvi put zatražila sistem u maju, a visoke ličnosti Šolcove partije demokrata i njenih koalicionih partnera, Zelenih i Slobodnih demokrata, podržali su njihovo slanje Kijevu.

Oklevanje kancelara, u vezi sa slanjem tehničara koji bi pomogle u upravljanju projektilom, samo je poslednja da dugoj listi briga oko potencijalne isporuke.

U početku se brinulo da bi rakete mogle biti korišćene za udar na rusku teritoriju, a pogotovo za gađanje Kerčkog mosta, što bi dovelo do dalje eskalacije sukoba.

Nemački zvaničnici su rekli da će, ako "taurus" bude odobren, njegov domet biti skraćen kako bi se minimizirao rizik od njegovog korišćenja za udar na Rusiju. Nejasno je da li bi Berlin dozvolio Kijevu da gađa ciljeve na Krimu.

Čak i ako "taurus" uskoro bude odobren, Ukrajini će prema pisanju "Volstrit džornala", trebati duže vremena da počne da ga primenjuje, najviše zbog toga što bi ukrajinska flota ratnih aviona iz sovjetskog doba morala da bude naknadno opremljena da bi mogla da nosi tu raketu.

image