Svet

Pašinjan: U Nagorno-Karabahu možda više neće biti Jermena

Premijer Jermenije upozorava na pretnju od "etničkog čišćenja" i ističe da bi međunarodna zajednica mogla da preduzme konkretne korake povodom toga
Pašinjan: U Nagorno-Karabahu možda više neće biti Jermena© Tanjug/AP Photo/Ani Abaghyan

Egzodus Jermena iz Nagorno-Karabaha se nastavlja pa bi u narednim danima moglo da se desi da u Nagrono-Karabahu možda ne ostane više Jermena, upozorava premijer Jermenije Nikol Pašinjan, prenose "RIA Novosti".

Jerevan je više puta upozoravao međunarodnu zajednicu da postoji pretnja od "etničkog čišćenja", istakao je Pašinjan na sastanku vlade. Prema njegovim rečima, izjave predstavnika međunarodne zajednice kojim osuđuju etničko čišćenje su važne, ali ako ih ne prate konkretne akcije, one ostaju samo moralna statistika za istoriju.

Na taj način mnoge zemlje pokušavaju da se ograde od zločina, ocenio je Pašinjan.

Kako je ranije rekao pomoćnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev, integracija karabaških Jermena u ekonomski, politički i društveni život Azerbejdžana će biti teška, svi treba da budu spremni da će pojedini Jermeni rešiti da odu. Istovremeno, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je više puta potvrdio da će karabaški Jermeni imati ista prava kao svi drugi građani Azerbejdžana.

Do danas je iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju otišlo više od 66.000 ljudi od 120.000 koliko ih je živelo u regionu pre najnovijeg sukoba, navela je zamenik premijera Jermenije Tigrana Hačatrjana.

Republika Nagorno-Karabah prestaje da postoji 1. januara 2024. godine. Predsednik nepriznate republike Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih državnih institucija i organizacija i o prestanku postojanja Republike Arcah.

image