Severna Irska i dalje bez vlade - izbori najbrže u martu

Formiranje vlasti koči postbregzitovski trgovinski aranžman

Britanska vlada odložila je nove izbore u Severnoj Irskoj najmanje do marta kako bi "obezbedila prostor za napredak u pregovorima Londona i Brisela o trgovinskim pravilima posle Bregzita", javlja Rojters.

Tako Severna Irska i dalje ostaje bez vlade, koju nema još od kako je u februaru probritanska Demokratska unionistička partija započela bojkot u znak protesta zbog postbregzitovskih trgovinskih aranžmana.

I nakon što su irski nacionalisti, stranka Šin Fejn, pobedili na izborima održanim u maju, oni su odbili da se vrate u vladu, pa je tako 28. oktobra prošao rok od šest meseci za njeno formiranje.

Zato je tada britanski ministar za Severnu Irsku Kris Hiton Haris rekao da nema druge mogućnosti osim da glasanje zakaže u roku od 12 nedelja od tog datuma.

To, dvanaestonedeljno odbrojavanje, sada je pomereno pa neće početi sve do 8. novembra, a možda ni do 19. januara. Tako bi izbori mogli biti tek 2. marta ili 13. aprila.

"Dužnost mi je da stvorim pravo okruženje za stranke u Severnoj Irskoj da rade zajedno na obnavljanju decentralizovanih institucija i rešavanju ključnih pitanja koja utiču na narod Severne Irske", rekao je Hiton-Haris.

Demokratska unionistička partija inače se protivi postbregzitovskom trgovinskom aranžmanu poznatom kao Protokol Severne Irske.

Protokol, kako piše Bi-Bi-Si, osigurava da se nakon Bregzita roba slobodno kreće preko irske kopnene granice, ali unionisti tvrde da je to "potkopalo" položaj Severne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu stvaranjem trgovinske granice sa Engleskom, Škotskom i Velsom.

Ujedinjeno Kraljevstvo želi fundamentalnu prepravku tog ugovora, dok EU veruje da se u postojećem tekstu može naći dovoljna "fleksibilnost".

Nedavno su prvi put u sedam meseci nastavljeni tehnički pregovori o Protokolu za Severnu Irsku, a irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni rekao je da je prerađen sporazum moguć do kraja godine.

U pregovorima o izlasku Britanije iz EU, pitanje Severne Irske bilo je jedan od glavnih problema, budući da je posle Bregzita granica između Severne Irske i Republike Irske, postala spoljna granica EU.

Sporazumom na Veliki petak iz 1998. godine, okončan je sukob u Severnoj Irskoj, a vlada u Londonu se obavezala da će tu granicu držati otvorenom.