Svet

NATO šalje izviđačke avione u Litvaniju: Nadgledaćemo Rusiju

U Alijansi su naveli da su takve akcije preduzete sa "ciljem praćenja vojnih aktivnosti ruske strane u blizini granica NATO-a"
NATO šalje izviđačke avione u Litvaniju: Nadgledaćemo Rusijuwww.globallookpress.com © Krystian Dobuszynski/ZUMAPRESS.com

Severnoatlantska alijansa će poslati dva aviona tipa "avaks" u Litvaniju da nadgledaju ruske vojne aktivnosti u blizini granica NATO-a, navodi se u saopštenju te organizacije.

"NATO će privremeno stacionirati osmatračke avione sistema vazdušnog upozorenja i kontrole 'avaks' u Šjauljaju, u Litvaniji. Prva od dve letelice stići će u četvrtak 28. septembra i izvršiće misiju praćenja ruskih vojnih aktivnosti u blizini granica Alijanse", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, u narednim danima "avaks" avioni ćr započeti izviđačke letove iznad teritorije Alijanse.

"Planirano je da misija traje nekoliko nedelja. Avion pripada floti od 14 NATO-ovih izviđačkih aviona sa sedištem u Gajlenkirhenu, u Nemačkoj. Oko 150 vojnika biće poslato u Šjauljaj da 'podrži' letelicu", dodaje se.

Prethodno je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao da se Severnoatlantska alijansa zapravo pretvorila u fašistički blok i da je Rusija spremna za okršaj sa NATO-om.

"Čini se da Rusiji ostaje sve manje izbora do direktnog sukoba sa NATO na terenu. Ali, upozoravam da će rezultat biti postignut po mnogo većoj ceni za čovečanstvo nego 1945. godine. Spremni smo", poručio je Medvedev.

Ranije je saopšteno da su SAD, zajedno sa svojim saveznicima iz NATO-a, od početka 2023. povećale broj izviđačkih letova u regionu Krima sa 7 na 21 nedeljno. 

image